Bengt Sjöberg Band från Stallarholmen ställer upp i SM för andra gången. – Det är ett jättekul sätt att möta sin publik på, säger Bengt Sjöberg, tredje till vänster i bild. Foto: privat

Gatumusikanter gör upp om mästartiteln

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bästa gatumusikant koras i Mariefred i dag. Nytt för i år är att det inte bara är publiken som får rösta. En av deltagarna är Bengt Sjöberg band som tävlar i sin hemkommun.

På lördag mellan klockan 12 och 16 tar musiker från hela landet över gatorna i Mariefred. Ett trettiotal olika akter gör upp om att vara landets vassaste gatumusiker. Enligt arrangörerna kommer en handfull artister från Sörmland, resten från övriga Sverige.

”Måste kunna sjunga riktigt bra”

En lokal duo som är med är Bengt Sjöberg band från Stallarholmen som ställer upp för andra gången i ordningen. De tävlar med egenskriven musik.

– Grejen för att lyckas är att man verkligen måste kunna sjunga på riktigt och göra det tydligt. Även om Mariefred är väldigt litet så låter det ganska mycket från trafik och annat. Det är väldigt bra träning, säger Bengt Sjöberg.

Räknar man med mynt även under ett SM?

– Absolut, men vi har gått över till att man kan betala med mobilen också, man måste hänga med i tekniken, säger Bengt Sjöberg och skrattar.

Mästerskapet anordnas för åttonde gången och det är företagarföreningen i Mariefred som håller i trådarna. En mängd olika musikstilar kommer att framföras enligt arrangörerna.

Expertjury är med

Tidigare har det varit åhörarnas SMS-röstningar som korat vinnaren, men i år får också en expertjury vara med och tycka till.

– Det blir lite mer rättvist. Det blir både folkets och experters röst som räknas, säger Nicklas Lindström, projektledare för evenemanget.

Hur stor publik räknar ni med?

– Det har varit en ganska stabil siffra de senaste åren. Vi räknar med att ungefär 3.000 besökare kommer och vågar säga det utan att vilja verka kaxiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.