Se Lasse visa upp sina favoritfoton från den svunna tiden. Foto: SVT

Lasse ger ut rockfoton från svunnen tid

Publicerad

Fotografen Lasse Johansson fotograferade allt och alla i Katrineholm under en period i början av 1980-talet. Inte minst den snabbt växande musikscenen i staden som innefattade såväl lokala förmågor som rikskända rockstjärnor. Nu har det blivit bok av materialet.

Det var för några år sedan som Lasse Johansson skaffade en negativscanner och började digitalisera sitt lager av fotografier som det gick upp för honom vilken bildskatt han satt på.

Han började samtidigt dela med sig av bilderna i sociala medier vilket visade sig vara mycket uppskattat.

Fredagsprofilen

Fullproppade konsertlokaler

Minnen från förr väcktes till liv av de fångade ögonblicken från såväl vanliga kvällar på fritidsgårdar som fullproppade och svettiga konsertlokaler med Gyllene tider på scenen.

– Jag hade alltid kameran med mig, till och med på jobbet. Jag fotograferade allt, säger han.

Lasse Johansson jobbade i början av 1980-talet som föreståndare på fritidsgården Panzardazzet, beläget vid dåvarande Södra skolan. Han var några år innan med och inredde fritidsgården och en scen byggdes. Så småningom fylldes scenen av lokala band då konserter anordnades tillsammans med den lokala kulturföreningen Dud (Drag utan drog).

Dazzet står kvar på Tallås Söders skolgård. Den fungerar idag bland annat som uppehållslokal för högstadieeleverna. Foto: SVT

Kulmen i oktober 1980

Konserterna blev fler och fler och det kunde ibland röra sig om flera spelningar i veckan på olika platser i staden. Duveholmshallen användes och även Tallåsaulan.

När riktigt stora artister bokades in så användes Safiren på Folkets hus. Som i oktober 1980 när de legendariska punkbanden Ebba Grön och Dag Vag stod på scenen.

Då tog Lasse Johansson den bild han är mest nöjd med under de aktuella åren och den som också pryder omslaget på den bok som i dagarna ges ut i ämnet. På bilden syns Ebba Gröns Joakim Thåström i full aktion vid mikrofonen.

– Det är väl framför allt hans blick som jag fastnat för och det är många som har fastnat för den bilden, säger Lasse.

Lasses bild av Ebba Gröns frontfigur Joakim Thåström. Foto: Lasse Johansson

På fredagskvällen hålls ett stort releaseparty på Safiren i Katrineholm där flera av musikerna som är med i boken kommer att närvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsprofilen

Mer i ämnet