Den förre statsministern Göran Persson är numera bosatt på en gård i Flens kommun. Foto: TT

Göran Persson måste ta bort brygga – i tvist med länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Göran Perssons flytbrygga bryter mot strandskyddet och han riskerar böter om den inte rivs. Det menar länsstyrelsen som nu ligger i strid med den förre statsministern.

Göran Persson och hans fru, den tidigare systembolagschefen Anitra Steen, har byggt en flytbrygga vid sin gård Torp i Flens kommun.

Fick ett anonymt tips

Men flytbryggan ligger inom strandskyddsområdet och någon dispens har makarna inte ansökt om. Det fick länsstyrelsen i Sörmland kännedom om i och med ett anonymt tips i oktober 2013. Nu har myndigheten beslutat att flytbryggan måste rivas och att mark- och vattenområdet måste återställas.

Flen

Paret har hävdat att bryggan används i företagssyfte, inte till fritidsverksamheter. De har tidigare beviljats strandskyddsdispens för en sjöbod av den anledningen.

Överklagat till domstol

Men den förklaringen är inte god nog, anser länsstyrelsen. Bryggan lades i sjön 2007, det har Göran Persson själv uppgivit, medan parets företag Baven AB grundades först 2008. Dessutom tycker inte länsstyrelsen att bryggan är nödvändig för företaget, som främst ägnar sig åt jordbruk.

Om flytbryggan inte är riven senast den 31 oktober, väntar ett vite på 25 000 kronor var för Göran Persson och Anitra Steen. Eftersom makarna anser att beslutet är fel överklagades det till mark- och miljödomstolen på onsdagen.

Hävdar gammal sed

SVT har varit i kontakt med advokat Elin Skeppstedt som är en av advokaterna som för parets talan.

– Som vi ser det ger lagen sedan gammalt den som äger en lantbruksfastighet med eget vatten och fiske rätt att ha båt och brygga för gårdens behov. Det har vi försökt förklara för länsstyrelsen, men länsstyrelsen har meddelat att man vill testa lagens gränser. Då har vi fått uppdraget att överklaga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flen

Mer i ämnet