• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Graffitimålare oroade över framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Förra majoriteten i Eskilstuna beslutade om att det ska finnas lagliga graffitiväggar. Men nu ska det granskas av den nya konstellationen. På Ungdomens Hus där man i veckan inviger ett graffitirum är man oroad över politikernas ändrade rikting.

Anton Gustafsson är graffitikonstnär och ledare på Ungdomens Hus. Han är en av de som jobbat för att få lagliga graffitiväggar i Eskilstuna.

– Det finns ett behov och självklart ser jag den konstplattformen som en nödvändighet eller som en tillgång för kreativa ungdomar, säger Anton Gustafsson.

– Jag gillar alla färger och att jobba med en sprejburk. Det är en rolig teknik, säger Daniella Wahlbom, samtidigt som hon sprejar på en graffititavla.

Hennes vän Sam håller med.

– Det är själva kulturen som lockar och att det skapas något fort, säger Sam Boberg.

Endast olagliga alternativ i Eskilstuna

Men hur gör man när det inte finns några lagliga ytor att måla på? Sam och hans vänner har åkt till andra städer som Norrköping och Malmö men det funkar inte alltid. Då har sprejburken använts olagligt.

– Det är inte så lätt att ta sig till andra städer och lagliga väggar hela tiden. Vill man måla här så blir det olagligt. Men skulle det finnas lagliga väggar skulle jag hålla till där. Det skulle de flesta göra, säger Sam Boberg.

Men det finns motståndare till graffitiväggar. De får stöd av den senaste rapporten från stiftelsen Tryggare Sverige som visar på att lagliga väggar leder till mer klotter.

– Jag tycker att frågan borde mer ligga i att unga och äldre som håller på med den här konstformen borde kunna få utlopp för sin kreativitet. Man pratar lite om äpplen och päron när man blandar ihop graffiti och klotter, säger Anton Gustafsson.

”Det gör många ledsna”

Graffitiväggarnas framtid hänger nu på politikerna som ska fatta ett beslut om två veckor. Ett ja från förra majoriteten kan då ändras till ett nej inom den nya konstelationen.

– Jag tycker att det är tråkigt att processen har stannat upp och att det till och med kanske inte blir någon vägg. Man får fortsätta att åka till andra städer helt enkelt men jag tror att ungdomarna här skulle vilja ha en vägg, säger Daniella Wahlbom.

– Jag tycker att det är lite muppigt att ändra sig eftersom det redan var beslutat kring en laglig vägg. Det gör många ledsna, säger Sam Boberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.