En utgrävningsplats där man hittat flera gamla gravar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arkeologen Jonna Sarén Einarsson berätta om man kan dra några slutsatser av fynden. Foto: Arkeologikonsult

Gravar i massor hittades under utgrävning i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Grav, på grav, på grav – så har arkeologerna beskrivit fynden som de gjort på ett gravfält vid 53:an i Nyköping tidigare i år. Undersökningen var en del av arbetet inför bygget av Ostlänken. Att man skulle hitta gravar var väntat – men sättet de var placerade på överraskade arkeologerna.

Gravarna tros vara från yngre järnåldern och vikingatiden. Planen var att undersöka tre till fem av gravhögarna som är synliga utifrån. Men när man såg att det fanns fler gravar under en hög fick man tänka om.

– Där sprack ju vår planering, säger projektledaren och arkeologen Jonna Sarén Einarsson.

Det slutade med att man grävde två synliga gravhögar och fokuserade mer på att undersöka de gravar som dolde sig under marken.

– Det var en ganska liten yta som vi kom åt, men väldigt många gravar, säger Jonna Sarén Einarsson.

I videon: Hör hur många gravar man hittade under en av högarna.

Området ska undersökas igen

Arkeologerna har vid det här laget lämnat Nyköping, men arbetet är inte slut för det. Fynden som de gjort ska nu undersökas.

Då är det en osteolog, som undersöker skelett, som ska gå igenom materialet för att bland annat ta reda på hur många individer som har begravts på platsen.

– Man har ju kremerats. Då finns det ju skelettdelar kvar, fast de är brända. De är väldigt fragmenterade och små. Och det är inte bara efter människor, utan man har fått med sig massa djur på gravbålet också, säger Jonna Sarén Einarsson.

Senare ska all information användas som underlag till en större slutundersökning som ska göras på platsen inför bygget av Ostlänken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.