Kvinna med mössa, röd jacka och flytväst pekar ut från en båt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjöräddaren Ulrika visar varför många kör fel vid Kolsundet och går på grund med båten där. Foto: SVT/Serafia Olausson

Platserna där flest båtar går på grund i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Grundstötning med båten under sommarhalvåret är ett vanligt inslag för sjöräddarna. I både Mälaren och vid Östersjökusten i länet inträffar incidenter. Men Kolsundet i Stallarholmen är extra olycksdrabbat, enligt Sjöräddningssällskapet i Strängnäs.

Förra året ryckte sjöräddningen i landet ut på 131 larm om grundstötning. Sörmland är ett av de län i Sverige där flest båtar går på grund, enligt en rangordning från Länsförsäkringar.

Sjöräddningssällskapet bedriver sjöräddning ideellt och tror att båttätheten skulle kunna vara en anledning till att många går på grund just i Sörmland.

– Det är väldigt mycket fritidsbåtar här i Mälaren så det kan nog bero på det, säger Ulrika Lennhammer, Sjöräddningssällskapet i Strängnäs.

I videoklippet ovanför: Följ med Sjöräddningssällskapet till sundet där många båtar går på grund i Mälaren.

Avviker från farleden

När det gäller Östersjökusten har Sjöräddningssällskapet i Trosa hand om ett område som sträcker sig från Landsort i norr till Oxelösunds skärgård i söder. Där sker många bottenkänningar i samband med utforskande av obebodda öar.

– Många grundstötningar sker när folk avviker från farleden och har till avsikt att stanna på en plats, till exempel. I det här området finns det många naturhamnar och obebodda öar som turister gärna stannar till vid och där kan det vara svårare att upptäcka grund och stenar, säger Kristoffer Lundén, stationsansvarig i Trosa.

Mobilanvändning försvårar

Digitaliseringen av sjökort kan också göra det svårare att upptäcka grundare vatten.

– I dag har många sjökorten i mobilen vilket inte är lika tillförlitligt som ett installerat GPS-system på båten. Telefonen har färre mottagare och ger därför en sämre positionering, vilket gör att du tror att du är på en plats men befinner dig egentligen någon annastans. Telefonens skärm är dessutom mindre och därför är det svårare att se detaljerad information.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.