Möjligheten för barn att få plats nattis, barnomsorg under kvällar, nätter och helger, varierar beroende på var i Sörmland du bor. Foto: NTB

Guide: Nattis i Sörmland – så funkar det i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av Sörmlands kommuner erbjuder någon typ av barnomsorg under kvällar, nätter och helger. Undantaget är Gnesta, där man inte ser något behov.

Här kan du se hur det funkar med nattis i din kommun.

ESKILSTUNA

Strigelns pedagogiska omsorg i Eskilstuna erbjuder omsorg för barn upp till 13 år på kvällar, nätter och helger. 39 barn står i kö.

NYKÖPING

Korvettens förskola på Brandholmen i Nyköping erbjuder omsorg för barn upp till 12 år kvällar, nätter och helger. Två barn står i kö och placeringar sker löpande.

KATRINEHOLM

Verksamheten Enhörningen, i förskolan Näverstugans lokaler, erbjuder omsorg för barn upp till 13 år på kvällar, nätter och helger. Det är ingen kö utan ansökningarna hanteras kontinuerligt. Enhörningen öppnade under våren 2024, innan dess hanterades omsorgen hemma hos vårdnadshavare eller hos kommunens medarbetare.

STRÄNGNÄS

I Strängnäs erbjuder Nattugglans förskola omsorg för barn upp till 13 år på kvällar, nätter och helger. Det är ingen kö till nattis utan alla har kunnat erbjudas plats, men man har sett en ökning av antalet ansökningar under 2024.

VINGÅKER

I Vingåker finns ingen barnomsorg på nätter eller helger, men på kvällar kan vårdnadshavare ansöka om omsorg för barn som går på förskola och fritids. Omsorgen bedrivs då på barnens ordinarie verksamheter. Vårterminen 2024 tog 18 barn del av denna omsorg, och det finns ingen kö.

FLEN

I Flen finns barnomsorg på kvällar och helger för barn upp till nio år. Det finns ingen omsorg på nätter. Inga barn tar del av denna omsorg i dagsläget och det finns ingen kö.

OXELÖSUND

Stenviks omsorg i Öxelösund erbjuder omsorg för barn upp till 13 år på kvällar, nätter och helger. Där finns 60 platser och 57 barn är inskrivna för höstterminen.

GNESTA

Gnesta kommun har inget nattis och ser ingen efterfrågan. Om efterfrågan uppstår ska man fundera på om kommunen kan lösa barnomsorgen.

TROSA

Trosa kommun erbjuder omsorg på kvällar och nätter för barn upp till 13 år. Barnskötare kommer hem till barnet eller så vistas barnet i en nattbarnvårdares hem. Det finns i dagsläget ingen kö. Ingen omsorg erbjuds på helger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.