Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ann-Sofie Wågström (S) och Eskilstunabor berätta varför den symboliska handlingen är viktig. Foto: SVT

Gul-blåa fasader och hälsningar till Ukrainska ambassaden – så uppmärksammar Sörmland årsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas utrikesdepartement har lanserat ett globalt initiativ för omvärlden att visa solidaritet och stötta Ukraina. Bland annat uppmanas kommuner i Sverige att belysa fasader i gul-blåa färger, hissa den ukrainska flaggan och hålla en tyst minut.

I Sörmland uppmärksammas årsdagen av den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina på olika sätt.

Hissar flaggan

Gnesta kommun hissar idag den ukrainska flaggan utanför kommunhuset och håller en tyst minut i kommunens verksamheter.

Nyköpings kommun uppmärksammar årsdagen genom att låta den ukrainska flaggan fortsätta vara hissad framför statshuset. Man passar samtidigt på att nämna olika organisationer som Nyköpingsborna kan engagera sig inom om man vill hjälpa Ukraina.

Flaggan hissas även i Strängnäs kommun och svenska kyrkan anordnar en konsert för freden i domkyrkan med musik och texter på både svenska och ukrainska.

Den gul-blåa flaggan vajar redan utanför kommunhuset Gröna kulle i Katrineholm.

Belyser fasader

I Oxelösund ska kommunen, förutom att hissa flaggan och hålla tyst minut, belysa Ståltheten. Det är en 15 meter hög skulptur i Oxelösunds fiskehamn som kommer att lysa i Ukrainas gul-blåa flaggfärger.

Skickar foton och hälsningar till ambassaden

Vissa kommuner, till exempel Eskilstuna, kommer att skicka in en förinspelad video med kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och bilder på flagghissningen till Ukrainas ambassad i Sverige.

I klippet ovan berättar Ann-Sofie Wågström (S), kommunfullmäktiges ordförande, varför Eskilstuna uppmärksammar årsdagen av kriget i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.