Tvådelad bild som visar samma person men många år emellan. Den vänstra delen visar en ung soldat i militär utrustning med hjälm, som står vid en militärfordon i en grönskande miljö. Den högra delen visar samma man i en civil kostym med en militärmössa, som står framför en bakgrund med höstträd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Tobias Bergmans egna bilder från sin tid i Bosnien och hör honom berätta om sina upplevelser av att ha varit fredsbevarande soldat. Foto: Privat/SVT

Han bar vapen i fredens tjänst – Tobias från Strängnäs deltog i FN-uppdrag i Bosnien

Publicerad

Den 24 oktober är det internationella FN-dagen. Tobias Bergman från Strängnäs var fredsbevarande soldat i Bosnien under de Jugoslaviska krigen på 1990-talet.

– Det är många som har svårt att prata om det när man kommit hem, säger han.

Tobias Bergman var under två omgångar i Bosnien, först 1996 och sen återvände han 1998. Under sitt första uppdrag var han gruppchef.

– Vi åkte runt och höll koll på säkerheten, patrullerade helt enkelt. Vapenbeslag, såg till att freden bevarades i landet, mer eller mindre aktivt.

Tobias Bergman gjorde lumpen på Strängnäs P10, Södermanlands regemente, 1994–1995.

– I samband med det skulle P10 sätta upp ett kompani i Bosnien. Mina befäl skulle ner och de frågade om jag skulle hänga på, och på den vägen är det.

”Ibland krävs vapenmakt”

När Tobias Bergman var i Bosnien var det inte under FN-flagg.

– Vi var under Nato-befäl, så det var Nato som hade kommandot på marken, men det var under FN:s sanktionerade uppdrag.

Är det verkligen FN:s roll att ha beväpnade styrkor på plats i konfliktområden? Finns det en risk att det kan förvärra situationen?

– Stor fråga och som inte är svart eller vit tycker jag. I de fall som säkerhetsrådet bedömer att det ska finnas beväpnade styrkor på marken i konfliktområden tycker jag att det är rimligt. FN ska verka fredsbevarande och ibland krävs det tyvärr vapenmakt för detta. Sen är det viktigt att det finns god representation i dessa styrkor så att det inte endast är enstaka länder som deltar, säger Tobias Bergman.

Många har det tufft när de kommer hem

För Tobias Bergman var tiden efter hemkomsten inte så svår, men han har bekanta som har haft det betydligt tuffare.

– Allt är beroende på erfarenheter och hur man hanterar det som person.

Tobias Bergman tycker att FN-dagen är viktig eftersom den ger veteraner möjlighet att samlas och dela erfarenheter med varandra.

– Det är många som har svårt att prata om det när man kommit hem.

FN-dagen kommer att firas på flera håll i Strängnäs. Bland annat på Arsenalen där utställningen ”I fredens tjänst” öppnar på nytt. I Strängnäs domkyrka kommer dagen att firas med fanparad och musik.

I klippet ovan får du se Tobias Bergmans egna bilder från sin tid i Bosnien och höra honom berätta om sina upplevelser av att ha varit fredsbevarande soldat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.