Idén om att cykla genom hela landet föddes redan förra året. Då drabbades Fredrik Lundgren, som bor strax utanför Gnesta, av en utmattningsdepression och ville uppmärksamma folk som lider i det tysta. Idén förvandlades till en 263 mil lång cykelresa från Smygehuk till Riksgränsen och alla insamlade pengar gick till forskning mot psykisk ohälsa. Något som Fredrik ville fortsätta att uppmärksamma.
– Mitt i den processen fick ex-frun Susanne, min bästa vän och mamma till våra barn diagnosen ALS. Då vändes allt upp och ner och vi bestämde oss för att samla in pengar till forskning mot ALS istället, berättar Fredrik Lundgren.
”Folk jag aldrig träffat bjöd in mig”
Fredrik ville fortsätta med symboliken att ta sig nerifrån och uppåt. Han köpte en Sverigekarta till sin pappa som fick ta fram rutten mellan Kristianstad där Sveriges lägsta punkt finns och Sveriges högsta topp på Kebnekaise. När rutten var klar lade Fredrik upp det i sociala medier och fick en enorm respons.
– Folk som jag aldrig har träffat eller känt sen tidigare kontaktade mig och bjöd in till sina hem så jag har någonstans att bo under hela resan. Det är helt fantastiskt. Så oavsett om det snöar, regnar eller jag får punktering så måste jag ta mig till de här städerna, säger Fredrik Lundgren.
Vill få ihop en miljon kronor
När Fredrik cyklade förra året samlade han in drygt 100 000 kronor. I år är målet att få ihop en miljon kronor. Öronmärkta pengar som ska skänkas till Hjärnfonden och läggas på forskning mot ALS.
– Den optimala kadensen är 60 varv i minuten och då räknade vi ut att jag totalt kommer ta 960 000 tramptag. Det är nästan en miljon, säger Fredrik Lundgren.
Det här är ALS
ALS, amyotrofisk lateral skleros, är en allvarlig men ovanlig sjukdom. Varje år får drygt 200 personer i Sverige sjukdomen och de flesta är mellan 50 och 70 år.
ALS kan börja på olika ställen i kroppen. Sjukdomen sprider sig sedan över hela kroppen tills man blir helt förlamad.
Det går inte att bli återställd, utan den som har ALS blir hela tiden blir sämre, men det finns läkemedel som lindrar några av symtomen.
De flesta som har ALS dör inom två till fyra år efter insjuknandet. Men ungefär en av tio lever betydligt längre. De har då en betydligt långsammare utveckling av sjukdomen.
Orsaken till ALS är ännu inte helt känd. Det är oklart varför vissa personer får sjukdomen och andra inte. Flera vetenskapliga studier tyder på att det är en kombination av både genetik och miljö.
Källa: 1177 Vårdguiden