Kommuner som saknar insatser:
- Nyköping
Erbjuder inte behandling för spelmissbruk, såvida personer inte också har till exempel ett alkoholmissbruk. Man inväntar direktiv kring hur ett framtida samarbete med landstinget ska se ut. Personalen inom öppenvården utbildar sig just nu för att kunna ta emot personer med spelmissbruk.
- Vingåker
Har inget särskilt stöd för spelmissbruk. Kommunen behöver ta till sig både stöd och kunskap som finns att få från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.
Kommuner som redan har insatser:
- Katrineholm
Införde behandling för personer med spelmissbruk för drygt ett år sedan.
- Eskilstuna/Strängnäs
Erbjuder stöd tillsammans med Beroendecentrum på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
- Gnesta
Erbjuder stödsamtal. Arbetsgrupperna kommer att få kompetensutveckling kring spelmissbruk under våren 2018. En del insatser kommer att genomföras i egen regi, medan andra kommer att köpas in externt. Den externa delen handlar främst om behandlingshem.
- Trosa
Kommer i första hand framöver att hänvisa till de ordinarie verksamheterna som redan nu erbjuder stöd till personer med spelmissbruk.
- Flen
Erbjuder stöd kring spelberoende. Två personer har gått en spelberoendeutbildning under hösten och ytterligare två personer ska göra det efter årsskiftet. När personer varit i behov av behandling har man tidigare köpt tjänsten från Katrineholms kommun.
- Oxelösund
Har möjlighet att ta emot personer med spelmissbruk, men kommunen får inte in så många ansökningar när det gäller sådan här typ av behandling.