Bild på Malin Larsson, regionchef på FTI. Hon står utomhus framför två sopcontainrar. I handen håller hon en diskborste.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malin Larsson, regionchef på FTI, om de vanligaste misstagen vi gör vid återvinningsstationen. Foto: SVT/Fanny Asplund

Här är de vanligaste misstagen vi gör vid återvinningen

Uppdaterad
Publicerad

13 500 ton pappersförpackningar lämnas till återvinning från slutet av november till efter julhelgerna, enligt beräkningar från Förpackningsinsamlingen, FTI. Det är en ökning med 2000 ton jämfört med hur mycket som annars brukar sorteras.

– Från Black week till och med trettondagshelgen har vi ett enormt tryck på våra återvinningsstationer i hela Sverige, säger Malin Larsson regionchef på FTI när SVT träffar henne vid en återvinningsstation i Strängnäs.

Även om FTI tycker att det är bra att många förpackningar slängs i återvinningen så händer det rätt ofta att de sorteras fel. Malin Larsson tror att orsaken är okunskap snarare än slarv.

– Har du sorterat dina förpackningar och tagit med dem till en återvinningsstation så är du nog ganska mån om att göra rätt, säger hon.

I klippet berättar Malin Larsson vilka som är de vanligaste misstagen vid återvinningsstationen och vad som händer när vi sorterar fel.

De ansvarar för insamlingarna:

Ansvaret för insamling av förpackningar ligger i dag på Förpackningsinsamlingen, FTI, som ägs av materialbolagen: Svensk plaståtervinning, Returkartong, Metallkretsen och Svensk glasåtervinning.

Från och med den första januari 2024 tas ansvaret över av kommunerna.

Tidigare hade FTI även ansvar för tidningsinsamlingen, insamling av returpapper som exempelvis tidningar, kataloger och reklamblad. Det tog kommunerna över 1 januari 2022.

Källa: Förpackningsinsamlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.