• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En delad bild som visar två scener. Den vänstra delen visar en stadssiluett vid en flod, med en domkyrka och byggnader under en molnig himmel. Den högra delen visar en person som gestikulerar framför en detaljerad altartavla och en text som säger ”✨slay✨.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, presentera domkyrkan på ett nytt sätt. Foto: Svenska kyrkans Instagram/SVT

Här blir biskopen i Strängnäs viral: ”Det är lite slay över det hela”

Uppdaterad
Publicerad

Biskop Johan Dalman i Strängnäs visar upp domkyrkan på Svenska kyrkans instagram-konto. Men den här gången är manuset riktat till generation Z, någon född mellan 1995 och 2012. På torsdagsmorgonen var han gäst i SVT:s morgonstudio.

– Kyrkan och kyrkans budskap måste man göra till sitt och mitt språk kanske inte är ditt språk, säger biskop Johan Dahlman, om att vända sig till en yngre publik.

Biskopen fick hjälp med Gen Z-orden och gick sedan runt i domkyrkan och letade upp föremål som passade.

– Experten som var med kunde säga att nu ska vi ha något som är fantastiskt och då gick vi dit, säger Johan Dalman.

För att veta om man var på rätt väg gick biskopen till närmaste kritiker.

– Jag började med den största sanningssägaren, min egen dotter, där var det tumme upp och då kände jag mig lite lugn, säger Johan Dalman.

Klippet med biskopen har blivit viralt sedan det släpptes.

Just nu är det en trend på sociala medier där människor från äldre generationer uttrycker sig som de som tillhör generation Z.

Se ett klipp från när Johan Dalman gästade morgonstudion ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.