fredrik Strenbohm håller i en solros vid sidan av en landsväg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet från ”Solrosvägen” i Vallby som sträcker sig flera hundra meter. Foto: Oscar Parsmo/SVT

Har cancersjuka i sin närhet – nu odlar Fredrik i Eskilstuna solrosor för cancerforskningen

Publicerad

Fredrik Strengbohm odlar solrosor för att samla in pengar till Cancerfonden. Självplocket i Eskilstuna har hittills dragit in över 12 000 kronor – och summan växer varje dag.

Den som åker igenom Vallby, strax norr om Eskilstuna, kan omöjligt missa de tusentals solrosor som växer längs vägkanten. De gula blommorna lyser inte bara upp väg 952, de bidrar också till cancerforskningen.

– I år har vi som mål att samla in 25 000 kronor, och det hoppas jag att vi kan slå, säger Fredrik Strengbohm.

Det är inte bara i Vallby man odlar solrosor för att stödja cancerforskningen – det finns självplock över hela landet där pengar samlas in.

Solrosor i kamp mot barncancer drar in miljoner

Barncancerfondens initiativ ”Solrosor i kampen mot barncancer” har sedan 2021 samlat in mer än 4 miljoner kronor via solrosodlingar i hela Sverige. I år deltar cirka 90 gårdar.

–Solrosorna skänker hopp och bidrar till kampen mot barncancer, säger Maria Harrysson, pressansvarig på Barncancerfonden.

”Alla känner någon som drabbats”

Det är andra året som familjen Strengbhom odlar solrosor för välgörenhet. Förra året gick pengarna till krigsdrabbade barn i Ukraina, i år valde de istället att bidra till cancerforskningen.

– Alla känner vi någon som har drabbats av cancer, säger Fredrik Strengbohm.

”Solrosvägen” i Vallby sträcker sig hundratals meter – följ med dit i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.