Elever sitter i ett klassrum vid sina bänkar, med en lärare i bakgrunden. Klassrummet har ljusa väggar och kanske några affischer på väggen. Det ser ut som om de lyssnar uppmärksamt eller reflekterar över något.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur elever på Sandbäcksskolan i Katrineholm gör för att bli tryggare på nätet. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Här får barn i Katrineholm lära sig om säkerhet på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga löper stor risk att utsättas för brott på nätet.

För att öka medvetenheten erbjuder Region Sörmland nu en brottsförebyggande utbildning.

– Den är nödvändig, så man inte råkar ut för något, säger Oliver Jivemark i klass 6A på Sandbäcksskolan i Katrineholm.

Ett brott på sociala nätverk kan bara vara ett knapptryck bort – och det kan vara helt oavsiktligt.

Det är ett av budskapen i utbildningen som ges av organisationen Safe selfie academy. Under en digital föreläsning med grundaren Caroline Engvall poängteras att det inte är den som är hotad som har gjort fel och att man alltid kan vända sig till en vuxen.

– Jag hoppas det här ska väcka tankar och att det är viktigt att prata om det här, säger Petra Johansson, mentor i klass 6A.

Kan handla om okunskap

Det handlar i vissa fall om okunskap när barn lägger ut något klipp eller bild på en kompis. Det är något som behöver ett medgivande från den som är på bilden, menar Petra Johansson.

– De tycker det är en kul grej som man kanske gör i en grupp mot en, sedan har man ingen tanke på hur den här ensamme mår, säger hon.

– Personen kanske inte vill gå till skolan nästa dag för att denne är rädd för att bli mobbad, säger eleven Abdurahman Drmaku i klass 6A.

Yngre och yngre

I och med att, i stort sett, de flesta barn får mobiltelefon tidigt kryper även utsattheten och risken att bli lurad ner i åldrarna.

– Det kommer lägre och lägre ner i åldrarna, vilket är skrämmande, och de kan vara mer lättlurade och vill testa på saker, sedan hänger det med hela tiden, säger Petra Johansson.

Grövre brott

Men även grövre brott än att lägga ut bilder olovandes förekommer. Under föreläsningen pratar Caroline Engvall om kriminella som vill få barn att begå brott genom hot, att publicera nakenbilder och om sexuell utsatthet, även i unga år.

– Man måste ha koll på vad ens barn gör på nätet och vilka de har kontakt med. Jag tror man litar för mycket på sina barn och att de säger till om något är konstigt, säger Petra Johansson.

Region Sörmland erbjuder nätsäkerhetsutbildningen tillsammans med länet kommuner från hösten i år fram till och med vårterminen 2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.