En delad bild som visar en intervju med en person i en skolmiljö till vänster, och en närbild av en buffé med röda bönor till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad eleverna på Östra skolan tycker om krismenyn och hur skolan tänker kring om det här kan öka oron bland barnen. Foto: Erika Landt/SVT

Här får elever i Nyköping testa en krismeny: ”Bra att man lär sig”

Publicerad

Lunch som kan tillagas utan tillgång till el eller vatten och om leveranser uteblir – det fick eleverna på Nyköping kommuns skolor testa på under onsdagen. Den så kallade krismenyn serverades bland annat på Östra skolan.

– Det är bra att man lär sig om det skulle hända på riktigt, säger eleven Love Åkerman.

Det var i samband med den pågående beredskapsveckan som krismenyn serverades. Två rätter fanns med. Den ena rätten, böntacos, var den huvudsakliga krismåltiden. Den bestod av varor som varken kräver kyl- eller frysförvaring.

– Det behöver inte tillagas. Det är bara att hacka ner det, säger skolans kock George Tabib.

Den andra rätten, som var en version av köttfärssås fast på bönor med spaghetti, räknades inte helt och hållet som en krisrätt. Den fanns bland annat till för att eleverna skulle kunna äta sig mätta, ifall de inte gillade krismåltiden.

I videon: Hör vad krismåltiden innehöll och varför man ville servera en krismeny.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.