Två unga dansare i glamourösa kostymer utför en dansuppträdande på scen. De bär glittriga hattar och färgglada fjädrar, vilket skapar en festlig atmosfär. Bakgrunden är röd, vilket förstärker det livliga intrycket av framträdandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med in på pridefestivalen i Nyköping och hör arrangören berätta om säkerhetsläget. Foto: SVT

Här firas Pride inomhus – av säkerhetsskäl

Publicerad

Under lördagen arrangeras årets pridefestival i Nyköping. Av säkerhetsskäl blev det ingen parad i år, utan hela eventet hålls inomhus.
– Vi kan ha mer koll på läget, säger Jenny Wellander Bergman, som är en av initiativtagarna.

2017 hölls den första prideparaden i Nyköping. Efter det tog det flera år innan den kom tillbaka. I år blev det dock ingen parad utan festivalen har flyttat in till Culturum i Nyköping. Enligt Jenny Wellander Bergman beror det delvis på säkerhetsskäl.

– Sen kände vi att det skulle vara häftigt med ett stort pride-house. Många saknar nog paraden, men jag tror också att Nyköpingsborna är glada över att det blir något, säger hon.

Shower och pyssel

Under dagen kan besökarna bland annat pyssla, titta på shower och ta del av föreläsningar.

– Det är regnbågsfärger och glitter, det tycker jag om, säger Lo Vejdal Bihl, som är en av besökarna.

Häng med in på festivalen och hör Jenny Wellander Bergman berätta hur man resonerat kring säkerhetsläget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.