Två barn går i en skolkorridor. Bokhyllor på vänstra sidan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se korridorsbiblioteket i Björnlunda – och möt eleverna Leo och Melina som hoppas på ett riktigt bibliotek om bemanningsförslaget går igenom. Foto: SVT

Här har skolan biblioteket i en korridor – hoppas lagkrav om bemanning ska ge ett lyft

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska alla elever få rätt till skolbibliotek, enligt ett förslag från regeringen om att ändra i skollagen. Hur det ser ut i dagsläget skiljer sig åt. Större skolor har i allmänhet bibliotek men på de mindre landsortsskolorna kan det se annorlunda ut.

På Welandersborgs skola i Björnlunda i Gnesta kommun ligger biblioteket i en korridor.

– Det är lite trångt, säger 12-årige Leo Dellrud.

Ordföranden i de olika barn- och utbildningsnämnderna i länet är positiva till regeringens förslag då de anser att läsning är viktigt för barns utveckling i ett demokratiskt samhälle, enligt en rundringning som SVT har gjort.

– Det är det som sätter grunden till att gå vidare i livet, säger Ann-Sofie Karlsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Gnesta kommun.

Förslaget innebär bland annat att skolornas huvudman i första hand ska anställa personal med högskoleutbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap.

– Har man en person på plats kan den hjälpa till med stöttning och bokval, säger Ann-Sofie Karlsson.

Vidareutbildad personal

I brist på skolbibliotekarier på plats har många kommuner har i dag vidareutbildat skolpersonal i läsutveckling för att stötta eleverna. Det kan handla om lärare med speciella intressen och med tidigare utbildning som passar.

– Vi hjälps åt att välja böcker tillsammans med eleverna och försöker väcka deras nyfikenhet och intresse, säger specialläraren Kerstin Welff, på Welandersborgs skola.

Samarbetet med det större kommunala biblioteket är också viktigt för de mindre skolorna. Det kan bland annat handla om att bibliotekarier gör besök på skolorna eller att skolklasser åker till biblioteket och lånar där.

Bidrag ska stötta

Regeringen räknar i förslaget med att avsätta 216 miljoner för nästa år och ytterligare 432 miljoner årligen från 2026 och framåt för att stärka skolbibliotek. Lagändringen föreslås träda i kraft 1 juli 2025 och är en överenskommelse mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Tidigare har skolminister Lotta Edholm (L) sagt att skolbiblioteken ska vara bemannade efter storlek.

– Vi får ju se hur mycket vi kan få, men vi hoppas att det ska kunna hjälpa oss, säger Ann-Sofie Karlsson (S).

– Jag skulle önska att pengarna går till en bibliotekarie och att vi skulle kunna få lite större lokaler till ett riktigt bibliotek här, säger Kerstin Welff.

Det är något som Ann-Sofie Karlsson också är inne på om regeringens krav på att bemanna skolbiblioteken klubbas i riksdagen.

– Då behöver vi i så fall ordna ett rum för biblioteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.