Kajsa Stenemark rycker lupiner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till naturreservatet där bekämpning av den invasiva lupinen pågår. Foto: SVT

Länsstyrelsen står utan pengar för att stoppa invasiva arter i Sörmland

Publicerad

Länsstyrelsens budget för bekämpning av invasiva arter går upp i rök när anslaget från staten minskats drastiskt. Nu är risken stor att mycket arbete blir ogjort och bannlysta växter får fäste igen.

I Kalkbro naturreservat söder om Strängnäs pågår bekämpning av blomsterlupiner. Men det är ett arbete som kan bli bortprioriterat i fortsättningen. Länsstyrelsens budget för bekämpningsåtgärder försvinner nu helt.

Budgeten kapas helt

Det beror på den nya regeringens minskade anslag avsett för naturvård,  som fördelas till länsstyrelserna. För Sörmlands del så minskade anslaget med nästan 42 procent mellan 2022 och 2023, det visar samlade siffror som SVT tagit del av.

– Men budgeten för bekämpning av invasiva arter minskar med 100 procent, säger Erik Hjortsberg, enhetschef på naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Sörmland.

Tidigare har det fördelats pengar till kommunerna som exempelvis tagit in sommarjobbare för bekämpning. Även externa företag har kunnat hyras in för ändamålet. Nu slopas alltså den typen av insatser och i fortsättningen får länsstyrelsens egen personal rycka ut där läget är mest akut.

Markägarens ansvar

Det är respektive markägare som har ansvaret för att ta bort de EU-listade invasivarterna. För andra invasiva växtarter finns ingen skyldighet att bekämpa, men Naturvårdverket rekommenderar att det görs ändå.

I videoklippet ovanför: Följ med ut i ett av de naturreservat där den invasiva lupinen sprider sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.