Sjuksköterskorna i landstinget Sörmland har fått ordentliga lönepåslag under det gångna året. Foto: Arkiv

Här ökade sjuksköterskorna sina löner mest i landet

Publicerad

Förra året reste sig landstingsanställda sjuksköterskor i hela Sörmland med krav på höjda löner och bättre arbetsvillkor. Nu visar färska siffror att deras krav fått resultat. Sjuksköterskor inom landstinget Sörmland är den grupp inom Vårdförbundet som höjt sina lön allra mest under 2016.

Sjuksköterskorna har i snitt lyft sina löner med åtta procent, vilket motsvarar 2.500 kronor, enligt ny statistik från Vårdförbundet.

Medellönen för sjuksköterskor i Sörmland ligger nu på 32.900 kronor – det är högst i landet och 400 kronor högre än kollegorna i Stockholm.

Vårdupproret

Resultat av överenskommelse

Störst påslag har röntgensjuksköterskorna i länet fått. De har lyft sina löner med hela 9,2 procent under 2016, vilket är ett påslag med 2.900 kronor i månaden.

Även barnmorskorna i Sörmland ligger i topp med ett lönelyft på 7,7 procent under fjolåret.

Löneökningarna är ett resultat av den överenskommelse som Vårdförbundet och landstinget slöt förra året. Det skedde efter stora torgmöten och protester mot hårda arbetsvillkor och dåliga löner.

– Förra året låg vi sämst till i den här ligan, i år ligger vi bäst till. Det är viktigt att vi har konkurrenskraftiga löner, för det innebär att man kan göra en lönekarriär när man kommer in i landstinget, säger Jacob Sandgren (S), personallandstingsråd.

Syftet var att kunna rekrytera fler. Har det blivit så?

– Vi har fått lättare att rekrytera. Vi har ökat antalet vårdplatser, även om vi fortfarande har ofrivilligt stängda vårdplatser. Man behöver inte åka till Norge, Stockholm eller Västmanland för att få mer betalat.

Missnöje bland vissa grupper

Men lönesatsningen har också väckt missnöje bland de grupper av sjuksköterskor som inte omfattas.

– Jag har träffat många av dem och förklarat att vi var tvungna att göra den här satsningen på den dygnet runt-öppna verksamheten eftersom det är där vi har svårast att rekrytera.

Har landstinget råd?

– Vi hade råd förra året. Men den här typen av satsningar som går utanför den svenska modellen, och där vi som politiker går in och beslutar om att skjuta in pengar, är en engångsföreteelse, säger Jacob Sandgren.

– Som politiker är det lätt att lova höjda löner, men egentligen är det här frågor som fack och arbetsgivare ska ta hand om.

Facket vill ha lönespridning

Även Vårdförbundet centralt välkomnar att lönespridningen blir större.

– Vi vill också se en ökad lönespridning, så att våra medlemmar kan göra en tydlig lönekarriär. Man måste se ett värde i att stanna i yrket och även i att vidareutbilda sig, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet