Flera personer i varselkläder tittar på ett elverk som står på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när kommunen övar krisberedskap i Strängnäs – bland annat hur elförsörjningen ska säkras på en så kallad trygghetspunkt i händelse av kris. Foto: SVT

Här övar Strängnäs för att kunna hantera en kris – sätter ut elverk och vatten

Publicerad

Vattenläcka, strömlöshet eller någon annan form av kris. Då ska Strängnäs kommun kunna hjälpa sina invånare.

– En trygghetspunkt kan ha olika syften, men ska funka som stöd till kommunens invånare, säger säkerhetschefen Patrik Jarenius.

I veckan övade personal från kommunen på att sätta upp de så kallade trygghetspunkterna. Platser där behövande kan få hjälp vid olika former av kriser.

Senast en sådan sattes upp i skarpt läge var efter sprängningen i februari tidigare i år.

– Då evakuerade omkring tjugo personer och i det fallet blev trygghetspunkten en förskola där vi kunde erbjuda värme och mat. Men framförallt såg vi till att de fick krisstödshjälp, säger Patrik Jarenius.

Vill öka krisberedskapen

I nuläget kan Strängnäs upprätta sex trygghetspunkter, men ambitionen är att kunna ordna fler.

– På sikt hoppas vi kunna upprätta tio trygghetspunkter och gäller det vattenförsörjning till kommunens invånare kan det handla om upp till 30 platser vi måste kunna betjäna, säger Patrik Jarenius.

”Behöver sätta fart”

Under övningarna på Strängnäs räddningstjänsts område sätter man upp tre olika trygghetspunkter. Inledningsvis utbildas tjugo personer men förhoppningen är att det inom halvåret ska finnas sextio personer som är tränade och utbildade.

– Vi har fått tydliga instruktioner från kommunledningen att vi behöver sätta fart, säger Patrik Jarenius.

I videoklippet ovanför berättar han om vad han hoppas att kursdeltagarna tar med sig från utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.