En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns flera personer i svarta kläder som poserar tillsammans på en scen med en mörk bakgrund. Till höger står en ensam person på scenen, klädd i en t-shirt med en färgglad bild tryckt på framsidan, framför en belyst bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ungdomarna och projektledaren om resan till att nå sina drömmar. Foto: Björn Gustavsson/SVT

Här skapas teater av ungdomar från socialt utsatta områden i Nyköping

Publicerad

Arvfondsprojektet och kulturskolan ”Tamam” skapades förra sommaren för att ungdomar från socialt utsatta områden skulle få chansen att uppfylla sina drömmar. Sedan dess har skolan redan hunnit producera musik, film och teater.

– Tamam betyder mycket för mig, säger Domantas Pipiras, 17 år.

Projektet startades av ABF Sörmland, Teater Sörmland och Nyköpings arenor efter att man såg att det fanns en stor del ungdomar i Nyköping som inte har någonstans att ta vägen eller någonting att göra.

– Jag brinner för att få se den här transformationen från den här osäkra personen som kanske behöver skrika och höras till att vara trygg i sig själv, säger Almir Mujdza, projektledare i Tamam.

Känner igen sig

En del av ungdomarna har varit med om tuffa situationer och haft en negativ bild av samhället i stort, enligt Almir Mujdza som ser sig själv i dem.

– Jag hamnade ganska snett redan när jag var 15-16 år. Det var skadegörelse, böter, skulder och prickar i registret som gjorde det svårt att få jobb senare. Det var tufft att hitta någonstans att tillhöra.

ABF Sörmland fångade upp Almir för 14 år sedan med en pjäs med namnet ”Det här är jag” som slutade med turnerande runtom i hela landet.

– Och jag vill ge tillbaka. Jag vill att ungdomarna ska få samma chans att utvecklas och uppnå sina drömmar.

En chans

Även om inte alla ungdomar haft det svårt tidigare så är alla överens om att Tamam gett dem chansen att påbörja resan till sina slutgiltiga mål.

– Tamam betyder mycket för mig. Jag har fått chansen att gå till en studio och göra musik, säger Domantas Pipiras, som vill bli artist inom hip hop-genren.

Hör ungdomarna och projektledaren om resan till att nå sina drömmar.

– Alla här är som en familj. De har påverkat mig på ett positivt sätt. Jag ser på saker annorlunda och ur andras perspektiv, säger Burhan Osman, 17 år, som vill bli studera till regissör efter skolan.

Förutom musikproduktioner har ungdomarna gjort en kortfilm som visades på en fullsatt biograf i Nyköping. I mitten på december var det även premiär för teaterföreställningen som baserats på ungdomarnas egna upplevelser och erfarenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.