Anneli Carlén och en översvämmad gångbana vid Nyköpingsån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som att hälla vatten på plast” – hör Anneli Carlén, vid Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund, om varför det är höga flöden och framtidsutsikterna för ån. Foto: SVT

Här svämmar Nyköpingsån över – vattenexperten: ”Det kommer vi se mer av”

Publicerad

Vattnet står högt i Nyköpingsån, så pass att den har svämmat över. Det här är något som kan förekomma i allt större utsträckning i framtiden, menar Anneli Carlén från Nyköpingåarnas vattenvårdsförbund.

Sedan i måndags har Nyköpingsborna fått vända om de vill promenera ner till gångbanan intill Storhusfallet. Där är det nämligen översvämmat.

Orsaken är de höga flödena i ån just nu. Enligt Anneli Carlén, verksamhetsledare vid Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund, handlar det om omkring 80 kubikmeter per sekund.

– Det är rätt så högt, speciellt för den här tiden på året, säger hon.

Risk för skred

När det blir översvämmat på det sättet finns det inte mycket som man kan göra, förklarar Carlén.

– Man får vara lite beredd, hålla koll på sina bryggor och områden där det kan vara risk för skred. Sen se till att systemet är öppet längs vägen och det är det nu.

SMHI har varnat

SMHI har haft en gul varning för höga flöden i Nyköpingsån utfärdat sedan helgen. Varningen gäller tills vidare och innebär att det finns risker för översvämning vid vattendraget och att det blir höga strömhastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.