En person i en svart jacka håller i ett papper på vänster sida, medan den högra sidan visar en röd tegelbyggnad med fönster och skylten ”Tullgatan 8”. I förgrunden finns trafikmärken för gång- och cykelöverfart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverkets gamla byggnad vid Rinmansparken i Eskilstuna är numera ett skyddsobjekt med fotoförbud – och utan ett tillfälligt tillstånd hade vår reporter inte fått ta den här bilden av byggnaden mitt i stan. Foto: Lars Adolfsson

Här tar reportern bilderna du inte får ta – på skyddsobjektet mitt i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Fortifikationsverket ska flytta sitt huvudkontor till Tullgatan 8, som ligger mellan två parker i centrala Eskilstuna. Men den som råkar ta en bild på byggnaden riskerar böter eller till och med fängelse.

Flytten beräknas vara klar 2028, men redan nu klassas byggnaden som skyddsobjekt med foto- och avbildningsförbud.

– Vi vill göra de anpassningar för fastigheten som krävs för vår verksamhet, utan att det dokumenteras över tid, säger Anders Henningsson, säkerhetsskyddschef vid Fortifikationsverket.

Riskerar böter och fängelse

Tidigare har bland annat Trafikverket huserat i byggnaden som ligger i närheten av lekplats, park och skola. Och att fotografera ett skyddsobjekt kan få konsekvenser, även om det sker oavsiktligt. Den som bryter mot lagen gällande fotoförbud riskerar böter eller till och med fängelse.

– Det är det som gör det obehagligt, att man kan råka bryta lagen, säger 18-årige Khaled Judeh, som passerar förbi.

Runt byggnaden finns ett tillfälligt staket med skyltar om fotoförbud och att området kameraövervakas.

– Jag vill bara trycka på vikten att respektera ett skyddsobjekt, framförallt i det omvärldsläge vi befinner oss i nu, säger Anders Henningsson.

Hur byggnaden kommer att se ut när allt är färdigt är inte klart än, men det kommer inte att se ut som det gör idag.

– Vi har tagit hänsyn till omgivningen för att det ska smälta in och kommer att ha ett staket med tydlig skyltning som begränsar tillträdet. Det kommer att vara kameraövervakning, inpasseringskontroller och skyddsvakter som kommer att vara en del i bevakningen, säger Anders Henningsson.

Beslut av länsstyrelsen

Det är länsstyrelsen som i flera fall beslutar om exempelvis en byggnad kan klassas som ett skyddsobjekt.

– Man tittar på vad det är för verksamhet som kommer att bedrivas där och från myndigheternas sida finns det en extra vaksamhet idag med tanke på det säkerhetspolitiska läge vi har, säger Johan Harter, biträdande beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Sörmland.

– Med tanke på att vi hanterar höga skyddsvärden som är viktiga för totalförsvaret är det lämpligt att fastigheten är ett skyddsobjekt vilket ger ett förstärkt skydd mot exempelvis sabotage, terroristbrott eller spioneri, säger Anders Henningsson.

Risk för dubbla brott om du fotar skyddsobjekt – se länsstyrelsen förklara:

En person i en blå blazer står framför en glasdörr som leder till ett kontor med ett bord och stolar i bakgrunden. Rummet har naturligt ljus som strömmar in genom fönstret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om du fotar ett skyddsobjekt med avbildningsförbud så kan du begå ett dubbelfel. Hör länsstyrelsens Johan Harter berätta hur i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.