Kent Briby från Eskilstuna energi och miljö står i orange reflexväst vid containern för invasiva arter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man egentligen göra med invasiva växter? Kent Briby, återvinningschef på Eskilstuna energi och miljö, berättar hur du slänger på rätt sätt. Foto: Malin Gotlin/SVT

Här vaktar personalen så ingen slänger fel – så gör du med parkslide på soptippen

Publicerad

Gullris, lupin och kanske den värsta av dem alla: parkslide. Återvinningscentraler i Sörmland tillåter inte att invasiva växter blandas med kompostmaterial, och på Lilla Nyby i Eskilstuna sker extra kontroller för att skydda tillverkningen av jord som säljs till allmänheten.

Växterna sprids ofta där folk slängt sitt trädgårdsavfall, både vid otillåtna skräphögar och på ordnade uppsamlingsplatser. Ibland räcker det med en endaste liten rotbit för att till exempel den fruktade parksliden ska få fäste.

Trädgårdsägare rekommenderas därför att lämna den här typen av växter till förbränning när de rensats bort.

På återvinningscentralerna i Sörmland är det inte tillåtet att slänga invasiva växter på komposthögen tillsammans med löv och kvistar.

Parkslide sprider sig lätt

På Lilla Nyby i Eskilstuna är det extra viktigt, för där sker också försäljning av jord. Om en liten bit parkslide skulle hamna på fel ställe och sprider sig till jordtillverkningen skulle det kunna få förödande konsekvenser för en intet ont anande trädgårdsentusiast som bara skulle förbättra sin gräsmatta eller anlägga en ny rabatt.

– Flera gånger om dagen kontrollerar personalen att ingen slängt något som skulle kunna vara invasivt på fel ställe, säger Kent Briby, chef för återvinningen på Eskilstuna energi och miljö.

I klippet ovan får du höra hur personalen arbetar för att minska risken av spridning av invasiva arter på återvinningscentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.