Haveri på reningsverket i Nyköping – 100 000-tals plastbitar rann ut i havet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen begärde Räddningstjänsten förstärkning av kustbevakningen för att ta hand om ett större utsläpp av avloppsvatten och plastbitar i Nyköping.

Strax efter klockan 09 larmades räddningstjänsten i Nyköping om att något gått snett vid Brandholmens reningsverk i Nyköping. Över 100 000 plastbitar, så kallade biobärare, som används i reningsprocessen hade runnit rakt ut i Östersjön. Biobärarna har enligt reningsverket samma storlek och utseende som pastahjul.

– Vi är på plats nu men vi har inte rätt resurser. Vi har bara en gummibåt och det ligger is, sa Roger Magnusson, vakthavande befäl på Södertörns brandsförsvarsförbund på torsdagsförmiddagen.

Räddningstjänsten begärde därför förstärkning av kustbevakningen för att kunna ta hand om utsläppet.

Nät ska hindra plastbitarna

Enligt VA-chef på Nyköpings kommun Madeleine Jansson har även avloppsvatten strömmat ut i havet.

– Vi arbetar med att lösa problemet. Vi tittar på plats om och i så fall hur vi ska kunna få upp de här bärarna från vassområdet vid utsläppspunkten, säger hon.

Madeleine Jansson säger att utsläppet är stoppat genom att ett nät har sätts upp för att hindra plastbitarna från att rinna ut.

Problemet uppstod när en driftstörning inträffade i reningsverket. Störningen ledde till att verket bräddade – det vill säga att ett nödutsläpp skedde för att förhindra att avloppsvatten går baklänges om ledningarna blir överfulla.

Exakt vad som utlöste bräddningen är oklart, men enligt Annika Hedberg, pressansvarig på Nyköpings kommun, kan det bero på den senaste tidens höga flöden i vattendragen.

– Det sker bräddningar lite då och då, men det är en liten del av det vatten som kommer ut som är avloppsvatten, det mesta är regn- och dräneringsvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.