Naturvårdsverket vill stoppa plastutsläpp från reningsverken – haveri i Nyköping på torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens stora utsläpp av plastbitar från reningsverket i Nyköping bidrar till nedskräpningen av havet. Det menar Naturvårdsverket som nu vill minska risken för att så kallade biobärare rinner ut i vattnet.

Biobärarna ser ut som små pastahjul och används i reningsprocessen på många av landets reningsverk. Med biobärare kan reningsverken minska användningen av kemikalier för att bekämpa bakterier, berättar Helen Klint, handläggare på Naturvårdsverket.

– I grunden är det en miljövänlig process men om de inte hanteras rätt, eller om det inträffar en olycka, kan de läcka ut i den marina miljön och där orsaka skada, säger hon.

Större utsläpp av biobärare har under senare år skett även i Vansbro och Sandviken. På Naturvårdsverket misstänker man också att mindre läckage förekommer regelbundet runt om i landet.

För att komma åt problemet med biobärare som skräpar ner i havet arbetar Naturvårdsverket nu med att ta fram riktlinjer som ska minska risken för utsläpp.

Hör Helen Klint, handläggare på Naturvårdsverket, berätta om vilka skadliga effekter biobärarna kan ha på livet i vattnet och om hur utsläpp kan förhindras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.