Bild på protester utanför stadshuset i Eskilstuna i samband med debatt om Seniors etablering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eskilstunabor protesterade utanför stadshuset i Eskilstuna när fullmäktige diskuterade Seniors etablering. I klippet ger miljöpartiet och socialdemokraterna helt olika bilder av vad utsläppen av växthusgaser innebär. Foto: SVT

Het debatt när Senior togs upp i fullmäktige i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Industriföretaget Senior Materials kommande användning av miljögiftet metylenklorid har vållat oro i Eskilstuna och en proteströrelse har startats. På torsdagen debatterades Seniors förväntade utsläpp i kommunfullmäktige och det blev en het debatt.

Utanför stadshuset möttes politikerna av protesterande Eskilstunabor som kräver ett stopp för Seniors etablering.

På fullmäktiges dagordning stod en rad frågor om Seniors etablering och om hur denna har hanterats av Eskilstuna kommun.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Ökade utsläpp av växthusgaser

Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet avkrävde svar från den styrande blåröda majoriteten. Utöver kritik mot att den farliga kemikalien metylenklorid kommer att användas, lyfte Miljöpartiet de ökade utsläpp av växthusgaser som fabriken väntas bidra till.

– Vi är mycket oroade över det som har framkommit rörande Seniors etablering, sa Marielle Lahti, gruppledare (MP).

Svårare att nå miljömålen

Enligt partiets beräkningar kommer utsläppen av växthusgaser från Senior leda till att Eskilstuna får svårare att nå upp till de miljömål som kommunen har satt upp.

Kommunalråd Marie Svensson (S) var dock inte överdrivet oroad. Hon menar att Seniors utsläpp kommer att vara så små att de gör varken från eller till.

– Det kommer inta att vara avgörande för om Eskilstuna kommer att nå sina miljömål eller inte, sa hon.

I klippet är Marielle Lahti (MP) kritisk till Seniors etablering och får svar av kommunalråd Marie Svensson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Mer i ämnet