Till vänster en bild på en kvinna som heter Lena Lindh, på den bilden ligger grafik där det står ”3, 2, 1”. Till höger en bild på vårdpersonal som går i en korridor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som gör att vårdpersonalen är orolig inför regionens ändringar? Här berättar Lena Lindh, från Vårdförbundet, vilka deras fem största orosmoln är. Foto: SVT

Facket om hyrstopp av sköterskor i Sörmland: Oro driver vårdpersonal till att säga upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Från 1 februari ska Region Sörmland kraftigt minska antalet inhyrda sjuksköterskor. För att kunna möta minskningen har regionen satsat på egen personal. Men enligt Vårdförbundet Södermanland är det inte tillräckligt.

Enligt vårdförbundet finns medarbetare som har valt att säga upp sig på grund av osäkerheten kring hur arbetsmiljön kommer att se ut efter 1 februari.

– Jag vet att två personer slutar efter att ha arbetat länge på en och samma avdelning. Det är en otrolig kompetens som försvinner. En har arbetat i 20 år och den andra i 14. De har arbetat på en avdelning med otroligt många hyrsjuksköterskor och de är väldigt rädda för hur det ska bli framöver, säger Lena Lindh, ordförande i Vårdförbundet Södermanland.

Ska locka personal

Att bli en attraktiv arbetsgivare är en av åtgärderna som måste vidtas för att kunna minska beroendet av inhyrd personal. Det har alla regioner kommit överens om. I Sörmland har man bland annat anställt 20 nya sjuksköterskor och lagt på 70 procent på det befintliga OB-tillägget för alla anställda inom regionen.

Regionen har också skapat en intern bemanningspool där medarbetare erbjuds samma villkor som på ett bemanningsföretag – jobba på olika platser för en högre lön. Hittills har ingen ny personal anställts inom poolen. Utöver detta betalar regionen 30 000 kronor till de anställda som rekryterar en ny kollega. Två personer har fått den bonusen.

Men Vårdförbundet Södermanland anser inte att regionens åtgärder räcker till.

Vill ha högre grundlön

– Attraktiv arbetsgivare innebär inte bara löner utan också att man får gå på fortbildningar och att man får utveckla sig i sitt arbete. Att man även får ledigt när man vill ha det utöver de lagstadgade fyra veckorna på sommaren och det är svårt att få den ledigheten. Och de allra flesta medlemmar vill att grundlönen ska höjas, säger Lena Lindh.

Magnus Johansson är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Sörmland.

– Vi har ingen annan ambition än att vara en attraktiv arbetsgivare och se till att våra medarbetare har en god arbetsmiljö. När det gäller grundlönen så reviderar vi den i den årliga lönerevisionen och hur lönenivån för 2023 kommer att se ut är inte bestämt än, men vi har gjort en lönesatsning på ungefär 40 miljoner kopplat till OB-tillägget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.