Sol-Britt Lonne Rahm, verksamhetschef på hudkliniken. Kvinna i läkarkläder tittar in i kameran till vänster, hudmodell som hon pekar på till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sol-Britt Lonne Rahm, verksamhetschef på hudkliniken, visar var i huden solcancer börjar. Foto: SVT

Hudcancerfallen ökar i Sörmland: ”Man får tänka med sunt förnuft om man är ute mycket”

Uppdaterad
Publicerad

På Mälarsjukhusets hudklinik ser man en ökning av antalet hudcancerfall – och ofta är det solen som är orsaken.

– Om man jämför inflammationssjukdomar och tumörsjukdomar så har 70 procent av patienterna här tumörsjukdomar, säger Sol-Britt Lonne Rahm, verksamhetschef på hudkliniken på Mälarsjukhuset.

Trots kampanjer om förebyggande åtgärder som solskydd, att vara försiktig när man solar och att undvika att sola mitt på dagen ökar fallen av malignt melanom, hudcancer, successivt.

– Vi har inte sett någon minskning ännu. Det kan vara så att Sverige är ett solfattigt land och när solen kommer på våren är man snabbt ute och inte tänker på att den tidiga solen också är farlig, säger Sol-Britt Lonne Rahm.

Använd solkräm med sunt förnuft

2021 rapporterade Strålsäkerhetsmyndigheten att fallen av hudcancer hade ökat med 60 procent de senaste tio åren. För att stoppa trenden kanske man måste jobba ännu mer preventivt, menar Sol-Britt Lonne Rahm.

– Några åtgärder kan vara skuggiga bad- och lekplatser.

Något som även Strålsäkerhetsmyndigheten är inne på. När det gäller solkräm menar hon att man ska använda det med sunt förnuft.

– Är man ute på sjön eller på en solstekt strand kanske man behöver fylla på solskyddet oftare än om man är på skuggiga platser, säger hon.

Ju tidigare man söker vård desto bättre

Patienterna på hudkliniken kommer hit via remiss från primärvården.

– Egenkontrollen är väldigt viktig. Ser man själv någon förändring på sin kropp ska man direkt gå till vårdcentralen. Om läkarna där har bra kunskap om hudcancer så skickas remissen till oss snabbare och det blir säkrare för patienten, säger Sol-Britt Lonne Rahm.

I klippet kan du se var i huden som tumörer bildas.

Tio frågor om solskydd – läkaren svarar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.