Entreprenören Erik Hedenstedt tittar ut över stolphusen i Emils backe utanför Trosa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en tur bland stolphusen i Emils backe med grundaren Erik Hedenstedt. Foto: Otilia Bogen/SVT

Hus på stolpar och gemenskap på marken – Eriks dröm på väg bli verklighet i Emils backe i Trosa

Publicerad

Odla potatis och sköta höns tillsammans med sina grannar och samtidigt bo i ett arkitektritat hus på stolpar högt upp i luften. I det annorlunda bostadsområdet Emils backe i Trosa vill skaparen Erik Hedenstedt förena kollektivism och naturnära leverne med individualistens behov av privat sfär.

– Jag skulle aldrig kunna bo i ett kollektiv, men jag tycker idén är fantastisk, säger han.

Det hör kanske inte till vanligheterna med kollektivistiska tankar och gröna våg-influenser i moderna bostadsområden. Men den kombinationen tilltalade Trosabon och entreprenören Erik Hedenstedt, som började planera för just ett sånt område när han köpte en bit mark utanför Trosa 2005.

Vägen var dock inte spikrak.

– Först ritade jag på ekohus i antroposofisk stil med eget vindkraftverk. Så här i efterhand var planerna ganska naiva. Men kommunen skrattade i alla fall inte ut mig, säger Erik Hedenstedt.

Unga och gamla tillsammans

Luften gick ur byggplanerna. Men efter att ha njutit av utsikten från en trädkoja och inspirerats av den svenska arkitekten Greta Magnusson Grossman fick Erik Hedenstedt ny fart. 2014 stod det första stolphuset klart. Sedan har tomterna sålts en efter en och stolphusen fått sällskap av radhus.

I framtiden ska bostadsområdet innehålla både förskola och äldreboende, är grundarens plan.

– Min ambition är att alla generationer ska kunna mötas i ängen på mitten och odla tillsammans, säger han.

Odlingsytan och tillhörande hagar för höns och får är obligatoriska – de finns med i detaljplanen och kan inte byggas bort.

– Det ska vara lite som en by, med en gemenskap, säger Erik Hedenstedt.

Många av husen i Emils backe är eko- eller passivhus, med låg klimatpåverkan och energiförbrukning. Att vara en del av omgivningen utan att förstöra den var en av grundtankarna med projektet.

Flyttade därifrån

Själv bor han inte längre kvar. Efter att ha levt och andats Emils backe i nästan tjugo år, behövde han miljöombyte. Han ville inte heller riskera att bli någon slags borgmästare.

– Jag behövde få distans till området och de som bor här. Nu bor jag en bit bort i en 1700-talsgård, säger Erik Hedenstedt.

I klippet ovan får du följa med till Emils backe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.