Hyresgästföreningen kritisk: ”Det är inte rättvist”

Uppdaterad
Publicerad

När kommuner tar pengar från allmännyttans vinster och lägger de på projekt utanför bolaget menar Hyresgästföreningen att hyresgästerna dubbelbeskattas.

När Gnesta kommun rustade upp Thuleparken tog man knappt 1,7 miljoner kronor ur det kommunala bolaget Gnestahems vinst från 2014. Detta är enligt lag tillåtet då parken anses främja integration och/eller social sammanhållning. Men Hyresgästföreningen är emot den här principen.

– Att göra om en stadsdelspark i Gnesta är kanske positivt. Men ska hyresgästerna hos Gnestahem betala dubbelt, både på skatten och med hyrorna genom den här värdeöverföringen? Det tycker inte vi är rättvist, säger Astrid Öhman Asp förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

#BOSTADSÖKES

Ordföranden håller inte med

Men Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande i Gnestahems styrelse, förstår inte kritiken att det skulle röra sig om dubbelbeskattning.

– Nej, det tycker jag verkligen inte att det kan vara. Det är ju ingen beskattning att man betalar en hyra, säger hon.

”Kunde undgå att justera hyrorna”

Det är Astrid Öhman Asp som förhandlar med alla allmännyttor i östra Sörmland och menar att detta är den enda värdeöverföringen i den här storleken hon har sett. Jämfört med kommuner i andra län är inte 1,7 miljoner kronor speciellt mycket pengar, men Öhman Asp menar att det hade räckt långt i Gnesta.

– Jag tror att 1,7 miljoner kronor skulle motsvara att man kunde undgå att justera hyrorna i det bolaget, säger hon.

Hjälp oss att kartlägga landets hyror!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet