SVT Nyheter Sörmland har i flera inslag och artiklar berättat om den heta frågan om huruvida det ska ges möjlighet till sprututbyten i Sörmland. Och på tisdagen fattades alltså beslutet av landstingsstyrelsen.
– Det handlar om en folkhälsoinsats för en utsatt grupp människor. Ytterst handlar det om allas rätt till en jämlik hälsa, säger Fredrik Lundgren (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.
Ska minska smittspridning
Verksamheten kommer att kosta 1,6 miljoner om året och ska placeras på infektionskliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Det hela ska vara igång någon gång under 2017 och syftet är att minska spridningen av HIV och hepatiter bland personer med intravenöst missbruk.
– Inom sprututbytesprogram så arbetar man även med vaccinationer och motiverande samtal för att få de som deltar i programmen att bryta sitt missbruk, säger Göran Stenlund, verksamhetschef på infektions- och lungkliniken på Mälarsjukhuset.
Riksdagsbeslut krävs också
Men meningarna har gått isär huruvida detta system ska införas i länet och det är inte säkert att det blir av alls. Om inte riksdagen i januari 2017 fattar beslut om att makten över sprututbytesverksamheterna helt ska föras över till landstingen så blir det svårt att genomföra, eftersom det råder delade meningar ute i kommunerna. I beslutet som landstingsstyrelsen tog i dag beslutade de att inför . Alla partier stod bakom sprutbytesprogram på Mälarsjukhuset förutsatt att riksdagen beslutar att ta bort kommunvetot, Sverigedemokraterna reserverade sig.
FAKTA: Sprututbyte
Uppskattningsvis finns det cirka 200 missbrukare som injicerar droger i Eskilstuna- och Strängnäsområdet. Såväl Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, WHO och Röda korset förordar ett system med sprututbyten.
Det finns redan i dag ett tiotal sprututbytesprogram som redan startat i Sverige. I Skåne har det funnits ett sedan mitten av 1980-talet.