Sprututbyte ska minska risken för missbrukare att smittas av bland annat hepatit C. Foto: TT

Beslutat om sprututbyten i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Efter mycket om och men så fattade landstingsledningen på tisdagen beslut om att sprutnarkomaner ska få byta ut sina sprutor på Mälarsjukhuset. Men man ska samtidigt försöka få dem ur missbruket.

SVT Nyheter Sörmland har i flera inslag och artiklar berättat om den heta frågan om huruvida det ska ges möjlighet till sprututbyten i Sörmland. Och på tisdagen fattades alltså beslutet av landstingsstyrelsen.

– Det handlar om en folkhälsoinsats för en utsatt grupp människor. Ytterst handlar det om allas rätt till en jämlik hälsa, säger Fredrik Lundgren (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Ska minska smittspridning

Verksamheten kommer att kosta 1,6 miljoner om året och ska placeras på infektionskliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Det hela ska vara igång någon gång under 2017 och syftet är att minska spridningen av HIV och hepatiter bland personer med intravenöst missbruk.

– Inom sprututbytesprogram så arbetar man även med vaccinationer och motiverande samtal för att få de som deltar i programmen att bryta sitt missbruk, säger Göran Stenlund, verksamhetschef på infektions- och lungkliniken på Mälarsjukhuset.

Riksdagsbeslut krävs också

Men meningarna har gått isär huruvida detta system ska införas i länet och det är inte säkert att det blir av alls. Om inte riksdagen i januari 2017 fattar beslut om att makten över sprututbytesverksamheterna helt ska föras över till landstingen så blir det svårt att genomföra, eftersom det råder delade meningar ute i kommunerna. I beslutet som landstingsstyrelsen tog i dag beslutade de att inför . Alla partier stod bakom sprutbytesprogram på Mälarsjukhuset förutsatt att riksdagen beslutar att ta bort kommunvetot, Sverigedemokraterna reserverade sig.

FAKTA: Sprututbyte

Uppskattningsvis finns det cirka 200 missbrukare som injicerar droger i Eskilstuna- och Strängnäsområdet. Såväl Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, WHO och Röda korset förordar ett system med sprututbyten.

Det finns redan i dag ett tiotal sprututbytesprogram som redan startat i Sverige. I Skåne har det funnits ett sedan mitten av 1980-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.