Idag flyttades hangaren i Kjula – ett av Sveriges största offentliga konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka är det invigning av Kjulas nya konstverk- en hangar som stått intill Eskilstuna flygplats. På torsdagen flyttades den 25 meter långa hangaren till den plats där den ska stå.

Hangaren som kallas för ”bältdjuret” har målats och delats i tre delar för att kunna transporteras till infarten till asfaltsverket och bergtäckten intill E20.

Trafiken fick stängas av i omgångar för att klara transporterna. Strax efter lunchtid var allt avklarat.

Delarna ska fogas ihop

I morgon ska de olika delarna fogas ihop. Konstverket är ett av Sveriges största offentliga konstverk volymmässigt, enligt Eskilstuna konstmuseum.

Det var för två år som konstnärerna Signe Johannessen och Erik Rören fick i uppdrag av Eskilstuna kommun att  skapa ett offentligt konstverk till Kjula. I uppdraget ingick att engagera ortsborna i arbetsprocessen och de valde att samarbeta med barn.

– Väldigt många vuxna jobbar på annan ort, men barnen är alltid här på något sätt. Så vi ville fokusera på den gruppen, säger Erik Rören.

300 barn deltog

Varför blev det just hangaren som blev det nya konstverket?

– I workshopen vi hade med barnen, det blev nästan 300 barn, så har de ritat Kjulas historia från deras perspektiv. Då kom det nästan mytiska historier om ett bältdjur som fanns i skogarna runt Kjula, och det visade sig ju att det fanns ett, säger Signe Johannessen.

Det var hangaren. Eleverna från Kjula skola fanns på plats för att se flytten av den.

-Den är stor och det blir kul med ett konstverk i Kjula, säger Max Sjöberg som går i femte klass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.