Från 1 maj sänks skatten på drivmedel med 1:80 kronor litern. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

I dag sänks skatten på drivmedel med 1:80 kronor litern

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bensin och diesel har ökat kraftigt men tanken är att det ska minska något i dag när energiskatten sänks. Detta efter riksdagens beslut som innebär att priset per liter bör minska med uppemot 1:80 kronor.

Från 1 maj sänks skatten på drivmedel med 1:80 kronor litern, enligt nyligen tagna riksdagsbeslut. Men inför sänkningen har priset bara den här veckan stigit med närmare en krona litern.

– Det geopolitiska läget är instabilt just nu och det är svårt att säga om skattesänkningen kommer resultera i en direkt prissänkning. Mycket talar för att priserna kommer att sänkas men det är oklart hur mycket, säger Jessica Alenius, VD för branschorganisationen Drivkraft Sverige.

Råoljepriset avgör

Framförallt handlar det om vad som händer med det konjunkturkänsliga råoljepriset under helgen, menar Alenius. På EU-nivå har det i veckan diskuterats huruvida ett förbud mot rysk energi ska införas eller inte.

– Även det att man pratar om att införa förbud, vilket då i praktiken skulle innebära en utbudssänkning, får en effekt på priset och det är ju precis det som har hänt. Och den här osäkerheten är något som vi tyvärr kommer få leva med länge, säger hon.

Även om Ryssland och Ukraina sluter fred så kommer sanktionerna att vara kvar betydligt längre och det är sanktionerna som framför allt påverkar råoljepriset, menar Alenius.

Mer förslag väntas

Regeringen har utlovat förslag i ytterligare en extra ändringsbudget, en kommande, om kompensation till alla bilägare för höjda drivmedelspriser. Enligt förslaget ska den som ägde en bil den 1 mars få 1 000 kronor i kompensation och personer i glesbygd 1 500 kronor någon gång i höst.

Men oppositionen vill istället att regeringen ska kräva undantag från EU:s energiskattedirektiv och inte ta ut energiskatt alls fram till i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.