Varför är det svårt för körskolorna att ta emot personer med funktionsnedsättningar? Få svar från Christer Wickman på branschorganisationen STR. Foto: SVT

Inga körskolor i Sörmland har bilar för funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga körskolor i Sörmland som kan ta emot personer med funktionsnedsättningar som behöver anpassade bilar för att kunna övningsköra. En anledning är att det är dyrt för körskolorna att köpa in en sådan bil och att det inte finns en bil som passar alla.

En rundringning som SVT Sörmland har gjort till alla körskolor i länet visar att ingen kan att ta emot personer med funktionsnedsättning som behöver övningsköra med en anpassad bil. En del körskolor har olika hjälpmedel för personer som är döva eller har dyslexi, och vissa körskolor kan ta emot personer med funktionhinder om de har en egen bil som är rätt anpassad. En körskola uppger att man tidigare har haft en anpassad bil.

De flesta körskolor som SVT har varit i kontakt med berättar att de skulle vilja kunna ta emot personer med funktionshinder.

– Dessvärre är det för dyrt att köpa in en bil som är anpassad, det kan kosta över en miljon. Sedan kan ju personers funktionshinder se så olika ut, en bil passar inte alla, berättar en körlärare på en trafikskola i Sörmland.

Få körkolor i landet anpassade

Den som har ett funktionshinder kan behöva resa långt. Fanny Öhman från Nyköping, som har en funktionsnedsättning i halva kroppen, åker till Norrköping varje gång hon ska övningsköra. Det är både tidskrävande och kostsamt berättar hon för SVT.

Enligt branschföreningen STR, Sveriges trafikutbildares riksförbund, har endast 17 av de 700 körskolor i landet som är anslutna till organisationen möjlighet att ta emot personer med funktionsnedsättningar.

– Trafikskolor är ju småföretag och alla kan ju inte vara bra på allt och det bygger ju på att man ha den här specialkompetensen. Det ställer så pass stora krav på utbildaren, säger Christer Wickman, förbundssekreterare på STR.

Bidrag från Försäkringskassan

För den som har en funktionsnedsättning och ska ta körkort går det i vissa fall att få bidrag för körkortsutbildningen från Försäkringskassan.

– Man kan få resebidrag eller bidrag för övernattning om man till exempel går en intensivkurs. Men då ska personen ha stora svårigheter att förflytta sig eller att använda buss eller tåg, säger Karin Palmqvist, verksamhetsutvecklare av bilstöd på Försäkringskassan.

Foto: Privat

Andra krav för att ha rätt till ersättningen, är till exempel att personen i fråga riskerar att förlora jobbet om han eller hon inte tar körkort eller att personen är arbetslös och kan få ett arbete efter att ha tagit körkort.

– Men bedömningen för rätten till bidrag görs från fall till fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.