Region Sörmland måste spara pengar. Men Åsa folkhögskola i Katrineholm och Eskilstuna folkhögskola ser ut att bli kvar, i alla fall tycker kommunstyrelsen det. Frågan ska även behandlas i regionfullmäktige. Foto: SVT

Ingen försäljning – Region Sörmland behåller sina folkhögskolor

Uppdaterad
Publicerad

Ska Åsa folkhögskola utanför Katrineholm och Eskilstuna folkhögskola läggas ner eller säljas? Den möjligheten har Region Sörmland undersökt som ett led i att rädda sin ekonomi. Men på tisdagen beslutade politikerna i kommunstyrelsen att behålla skolorna.

Enligt en utredning är skolorna svåra att sälja och nedläggning skulle inte innebära någon större vinst. Samtidigt konstateras att skolorna är viktiga för kompetensförsörjningen i Sörmland.

Mot bakgrund av det valde regionstyrelsen under tisdagen att fatta beslut om att fortsätta driva skolorna i egen regi.

– Skolorna uppmanas bedriva sin verksamhet fortsatt kostnadseffektivt, säger Christoffer Ökvist (M), regionstyrelsens ordförande.

Region Sörmlands folkhögskolor

Åsa folkhögskola grundades 1872 i Bie utanför Katrineholm och är därmed en av landets äldsta. Region Sörmland är huvudman för folkhögskolan sedan 1927.

Eskilstuna folkhögskola startade 1962 och var då en filial till Gripsholms folkhögskola i Mariefred.

Folkhögskolornas syfte är att bedriva utbildning utan vinstintresse eller kommersiellt syfte. Region Sörmland har inflytande över kursutbudet och kan styra det utifrån vilka behov som finns inom till exempel vården i länet.

De finansieras till två tredjedelar av statsbidrag. Region Sörmland står för ungefär 30 procent av finansieringen, 15,6 miljoner kronor till Åsa folkhögskola och 12 miljoner till Eskilstuna folkhögskola årligen.

Eskilstuna folkhögskola hyr sina lokaler, medan Åsa äger sina. De senare är i behov av renovering de kommande åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet