Den marinbiologiska inventeringen handlar främst om att samla underlag och kunskap om Sörmlandskustens havsbotten.
– De kunskaper som finns idag är väldigt bristfälliga när det gäller havsbotten. På land har det gjorts mängder med naturvärdesinventeringar, men inte under ytan, säger Karl Svanberg, naturvårdshandläggare och marinbiolog på Länsstyrelsen.
Långskottsvegetation
Mest intresserade är biologerna av platser med långskottsvegetation vilket är vegetation som sticker upp en bit från bottnen. Det är bra för den marina miljön av flera anledningar.
– Mycket långskottsvegetation är en av de bidragande faktorerna till att det blir mindre övergödning eftersom de suger upp näringen direkt ur vattnet, säger Karl Svanberg.
Projektet heter ”Marina värden längs med Södermanlands kust” och pengarna har Länsstyrelsen ansökt om hos Havs- och vattenmyndigheten. Det handlar om upp till två miljoner kronor.
– Vi ska undersöka hela länets kust och det är unikt för Sverige, men vi har också tydliga direktiv från högre instans eftersom det är kopplat till de senaste årens regleringsbrev för Länsstyrelserna och i det arbetet ingår att prioritera skogar och marina områden.
Metoden
För att kunna samla all information använder biologerna en så kallad drop-videokamera för att kunna se vilka arter det rör sig om. Videofilmerna kombineras med ekolod och sidoseende sonar och ger en väldigt komplett bild enligt biologerna Eva Siljeholm och Jonas Edlund som samlar in all data.
– Vi letar ju inte efter fläckar med långskottsvegetation utan hela ängar kan man säga, säger Jonas Edlund.
Vilka är de vanligaste arterna?
– Här i Sörmland är det definitivt kärlväxterna Borstnate, Ålgräs, Ålnate och sen den stora brunalgen blåstong. Sen finns det en trådformig brunalg som heter Sudare, säger Jonas Edlund.
Finns det någon extra viktigt art?
– Vi brukar säga att Ålgräs är väldigt viktig. Den har ett väldigt utvecklat rotsystem och finns året om, men det är svårt att peka ut någon då det är hela växtsamhället som utgör grunden för övrigt biologiskt, säger Eva Siljeholm.