En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person som håller två bruna glasflaskor med medicinska vätskor i. Den högra sektionen visar en person med långt hår, klädd i en svart kavaj  i en interiörmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Isabelle berätta om familjens situation i klippet. Foto: SVT

Isabelles barn kan inte sova utan läkemedel – får stå för notan själv

Uppdaterad
Publicerad

Isabelle Alderud i Nyköping har två barn med sömnsvårigheter. Läkemedel finns och båda får det utskrivet – men kostnaden på omkring 13 000 kronor om året får familjen stå för. För läkemedlet är bara gratis för barn med adhd.

– Alla barn borde ha rätt till en god natts sömn, säger Isabelle.

Hon är ensamstående med sönerna Gabriel och Edwin. Båda har genomgått utredningar i vården och visat sig behöva läkemedlet melatonin för att kunna sova.

– Mina barn är bra på att vara igång och hålla sig vakna. Utan melatonin skulle vi inte sova någonting, säger Isabelle.

Melatonin är ett kroppseget hormon som reglerar sömnen. I Sverige finns det i nuläget bara godkänt som läkemedel för barn med diagnosen adhd. Men det skrivs även ut till andra barn vid behov, då ingår det dock inte i högkostnadsskyddet.

Måste godkännas för gruppen

För att ett läkemedel ska ingå i högkostnadsskyddet måste det först godkännas av Läkemedelsverket. Genom åren har företag ansökt om att få melatonin godkänt för fler barn, men än så länge har Läkemedelsverket sagt nej.

– Ansökningarna har inte uppfyllt kraven för läkemedelsgodkännande där man måste kunna visa effekt för den sjukdomen man ansöker om i den gruppen, säger Elin Kimland, senior utredare på Läkemedelsverket.

Faller mellan stolarna

Isabelles äldsta son Gabriel har autism och trots att det finns melatonin godkänt för just den diagnosen i EU faller han mellan stolarna. För läkemedlet finns inte tillgängligt i Sverige.

– Jag förstår att det är en svår situation och man tycka att det inte känns rättvist. Men vi kan tyvärr inte påverka huruvida ett läkemedel marknadsförs i Sverige eller inte, säger Elin Kimland.

Isabelle har testat andra läkemedelsfria metoder för att få barnen att sova – men utan resultat. Hon tycker att kostnaden för läkemedlet känns orättvist – men kommer fortsätta köpa det.

– Jag kan ta den kostnaden jag har råd med det. Jag gör det för mina barns skull. Men det är pengar som vi absolut hade kunnat göra något roligare för, säger hon.

Hör henne berätta om familjens situation i klippet ovan.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person som ligger nedbäddad i en säng med ett täcke i rödprickigt mönster. Sovrummet har en avslappnad atmosfär med inredning och en hylla i bakgrunden. Den högra sektionen visar en person med lång, lockigt hår som bär hörlurar, troligen engagerad i en aktivitet som involverar ljud.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har inte melatonin blivit godkänt för fler barn? Hör Elin Kimland, senior utredare på Läkemedelsverket, berätta i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.