Delad bild. Vänster: Person installerar utrustning vid havet. Höger: Atomsvamp mot ljus himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vätebomb som för 70 år sedan detonerade över en stillahavsö 1 150 mil bort har lämnat radioaktiva spår på Östersjöns botten enligt en ny studie. Foto: Privat

Radioaktiva spår från vätebomb i Stilla havet funna i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Vätebomben detonerade över Bikiniatollen i södra Stilla havet år 1956. Avståndet är svindlande i både tid och distans – 70 år och 1 150 mil.

– Det är anmärkningsvärt, säger Per Törnquist, doktor i radioekologi vid Linköpings universitet.

De radioaktiva spåren identifierades i en studie av bottensediment i Östersjön utanför kärnforskningsanläggningen Studsvik.

– Vi kör ner ett rör, tar upp det och styckar av bottnen för att kunna datera ungefär som årsringar på ett träd, förklarar Per Törnquist.

Syftet med studien är att kartlägga hur radioaktiva ämnen sprids i hav med bräckt vatten, vilket kan bli avgörande ifall en olycka där radioaktiva ämnen sprids skulle inträffa.

Radioaktiva fynd

– De tydligaste spåren vi ser är cesium från Tjernobylolyckan 1986. Strålningen från det cesiumet överskuggar det som kommer från Studsvik, fortsätter han.

Hör Per Törnquist berätta om det mer häpnadsväckande fyndet från vätebomben som detonerade i södra stilla havet på 50-talet i spelaren.

Är strålningen skadlig?

Strålningen som hittas i havsbotten mäts i så liten mängd att den varken är skadlig för människor eller miljön, berättar Per Törnquist.

– Den naturliga bakgrundsstrålningen från berggrunden eller den vi utsätts för i sjukvården exempelvis överskuggar den som återfinns i vattnet med råge, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.