Efter en tuff period i livet kände Johanna Petersen att hon hade förlorat kontrollen, och då började hon kontrollera vikten. Det blev snabbt destruktivt.
Hon laddade ner en app där man fyller i vad man äter och hur mycket man tränat under dagen.
– Det eskalerade snabbt. Jag började fylla i, och den började skicka påminnelser.
Johanna berättar att det i påminnelserna kunde det stå ”kom ihåg att du ätit såhär mycket nu” och ”glöm inte bort att träna sen”.
– Den uppdaterade hela tiden, det var som en ständig påminnelse, säger hon.
Samtalet med chefen blev vändningen
Efter att Johanna Petersens chef haft ett samtal med henne där hon uttryckte sin oro för henne, förstod hon allvaret.
– Någonstans fick det mig att inse, ”vad är det jag håller på med?”
Johanna Petersen sökte då hjälp och började gå hos en terapeut och en dietist, och det tog inte lång tid innan hon blev friskförklarad.
Nu hjälper Johanna andra
I dag är hon fri från ätstörningen och engagerar sig för att hjälpa andra i Riksorganisationen mot ätstörningar, Frisk och fri. Där är hon volontär och arbetar med föreningens olika stödfunktioner för ätstörningsdrabbade och anhöriga.
I klippet hör du Johanna Petersen berätta mer om sin ätstörning och vilka hon ger för råd till andra drabbade.
Här kan du få hjälp
Om du under 18 kan du kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) där du bor.
Om du är vuxen kan du boka en tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller hos din företagshälsovård. Du som är upp till 20–25 kan också kontakta en ungdomsmottagning.
I allt fler regioner finns speciella ätstörningsmottagningar. På vissa av dem behöver du få en remiss från elevhälsa eller vårdcentral, på andra kan du själv ta kontakt.
Du kan få hjälp med var du kan söka vård genom att ringa 1177.
Det finns också olika föreningar som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Till exempel Frisk och Fri (Riksföreningen mot ätstörningar) eller föreningen Shedo, som är specialiserad på både ätstörningar och självskadebeteende.
Källa: Vårdguiden, 1177.se