Det börsnoterade företaget Studsvik i Nyköping utvecklar bland annat teknik för kärnkraft. Foto: Studsvik

Kalla fakta avslöjar säkerhetsrisk på Studsvik – anställd jobbade åt Kina

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på kärnkraftsforskningsföretaget Studsvik i Nyköping var samtidigt anställd av det kinesiska kommunistpartiet. Det avslöjar Kalla fakta i TV4.

Mannen finns enligt Kalla fakta med på en läckt lista över personer som kopplas till kinesiska kommunistpartiets Enhetsfront. Han ska vara forskare inom nukleär teknik på Studsvik, och kopplas också till svenska universitet.

Arbetade åt kinesiskt forskningsprogram

Samtidigt ska han ha rekryterats till ett kinesiskt regeringsstyrt forskningsprogram, som syftar till att utveckla Kinas militär och industri.

Amerikanska FBI säger till Kalla fakta att forskningsprogrammet uppmanar sina medlemmar att stjäla utländsk teknologi.

I ett pressmeddelande skriver Studsvik att företaget den 23 september kontaktade Säkerhetspolisen och vidarebefordrade informationen som Kalla fakta nu berättar om.

– Vi överlämnade omedelbart informationen till Säpo i enlighet med våra strikta säkerhetsrutiner, skriver HR-chefen Veronica Fors i ett mejl till SVT Nyheter Sörmland.

I övrigt vill hon inte kommentera situationen eftersom det handlar om ett personalärende.

Studsvik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två utredningar pågår som kan leda till att det byggs ny kärnkraft på Studsviks område. Hör om platsen som pekas ut. Video från maj 2024. Foto: Studsvik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.