Gustav Ingolfson är gruppchef hos områdespolisen i Eskilstuna. Han och hans kollegor rör sig ute på gator och torg och till deras arbetsuppgifter hör att sätta stopp för narkotikabrott.
– Jag tycker att vi har blivit bättre. Vi vet lite mer vad vi ska titta efter och jobbar med nya metoder och verktyg, säger han.
Resultatet av polisens arbete syns i statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Den visar att det förra året anmäldes 2 753 narkotikabrott i Eskilstuna, att jämföra med 1 493 under 2018.
Från torg till appar
När narkotikahandeln har flyttat från gator och torg och allt mer blivit något som görs upp via krypterade appar eller sms i telefonen har polisen tvingats anpassa sitt arbetssätt.
De tidigare gatulangningsgrupperna är borta och i dag använder sig polisen allt mer av tekniska verktyg för att hålla jämna steg med narkotikalangarna.
– Vi utvecklar våra teknikavdelningar och jobbar på flera plan. Vi jobbar mot mobilerna också, men jag kan inte gå in på vilka metoder vi använder, säger Gustav Ingolfson.
Bygger kontakter på gatan
Tekniken till trots görs fortfarande narkotikaaffärer mitt i bostadsområden och på andra offentliga platser. För en langare är det ofta första steget för att bygga upp ett kontaktnät med köpare, enligt Brå.
Polisen har bland annat övervakningskameror till sin hjälp som finns uppsatta runt om i Eskilstuna.
Hur många kameror som i dag sitter uppe vill polisen inte berätta, men antalet har ökat efter oroligheter de senaste åren. Med kamerorna kan polisen se vad som händer på olika platser live i sina egna telefoner.
Kamerorna ska bli fler
Regeringen aviserade under hösten att de vill att antalet kameror i landet inom något år ska vara fem gånger så många som idag.
– Det hjälper oss att kunna vara på flera ställen samtidigt, säger områdespolisen Gustav Ingolfson.
I videoklippet ovanför: Så använder polisen övervakningskamerorna i jakten på narkotikalangare – kan se bilderna i realtid.