Kaningulsot har drabbat ett 20-tal vildkaniner i Nyköping. Kaninerna på bilden har inget med nuvarande utbrott att göra. Foto: TT

Kaningulsot härjar i Nyköping – länsveterinären om smittan: ”De flesta dör”

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av den mycket smittsamma och för kaniner dödliga smittan kaningulsot har påträffats i centrala Nyköping.

– Om du har en kanin som verkar sjuk och kanske har feber – plocka bort den från friska kaniner, säger länsveterinär Christina Nyman.

Det är under de senaste 14 dagarna som ett 20-tal vildkaniner hittats döda i centrala delar av Nyköping. Kaninerna har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och analyser bekräftar att de burit på den smittsamma kaningulsoten.

”De flesta dör”

Chritsina Nyman berättar att sjukdomen är mycket smittsam och förloppet snabbt.

– De flesta kaninerna dör av smittan, säger hon.

Än så länge har hon inte hört att tamkaniner drabbats. Symptom på sjukdomen kan vara att kaninerna slutar äta, får feber och eventuellt blödningar från nosen. De kan också påverkas neurologiskt.

– Det smittar egentligen bara mellan kaniner och ibland kan harar drabbas av sjukdomen.

Insekter

Sjukdomen kan föras vidare via insekter som exempelvis myggor, och Christina Nyman uppmanar människor som har kaniner att genast ta bort sjuka kaniner från dem som verkar vara friska.

– Tack och lov drabbar inte det här andra djur, så om man inte har kaniner behöver man inte vara orolig, säger Christina Nyman.

Klippet nedan handlar om en gård utanför Uppsala som drabbades av kaningulsot förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.