En man, Mikael Melin, och en person som håller i flera femhundrakronorssedlar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kapitalrådgivaren Mikael Melin berättar hur mycket man ska sätta undan och om man ska bidra till hushållet om man bor kvar hemma. Foto: Erika Landt/SVT och Henrik Montgomery/TT

Kapitalrådgivaren: Så ska unga tänka kring sparandet till första bostaden

Publicerad

Att ta sig in på bostadsmarknaden som ung vuxen kan vara en utmaning. I Sörmland råder det bostadsbrist och att få bolån kräver att man redan har en stor summa sparad. Men enligt kapitalrådgivaren Mikael Melin finns det vissa saker som man kan tänka på redan i tidig ålder.

Enligt länsstyrelsen drabbas unga vuxna av bostadsbristen, och en konsekvens har blivit att unga bor kvar hemma hos sina föräldrar i högre utsträckning. Även kapitalrådgivaren Mikael Melin delar bilden av att det är tufft för unga på bostadsmarknaden.

– Det är svårt att komma in i dag på bostadsmarknaden som ung, om du framförallt ska köpa din egen bostad, säger Mikael Melin.

För att köpa en bostad krävs det från början mer pengar till en kontantinsats för att få bolån och man måste kunna ha en stadigvarade inkomst. Om man inte har det kan en medlåntagare behövas.

”Hål i plånboken”

Trots att det byggs mycket i länet och att antalet bostäder ökar säger Melin att det också kan vara tufft att flytta in till ett nybygge.

– Oftast så är det ganska höga avgifter på de nya hyreslägenheterna. Det kan också göra hål i plånboken att teckna sig för en sådan, säger han.

I videon: Hör Mikael Melin berätta hur mycket man ska sätta undan och om man ska bidra till hushållet om man bor kvar hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.