Katia Abir Asem står i sitt hus och håller i sitt prisade gymnasiearbete.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte bara bilar och fossila bränslen som bidrar till växthusgasutsläpp. Hör Katia Abir Asem berätta mer i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Katia från Eskilstuna prisas för sitt gymnasiearbete: ”Overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunabon Katia Abir Asem gjorde sitt gymnasiearbete om växthusgaser – nu prisas hon för sitt arbete.

– Jag är glad att jag vågade lämna in det, och att mitt hårda arbete resulterade i någonting, säger hon.

19-åriga Katia Abir Asem tog studenten i våras, och i höst väntar förhoppningsvis studier på universitet. Målet är att bli läkare, och att forska. Men först väntar en prisceremoni, eftersom hon är en av tio vinnare i tävlingen Årets bästa gymnasiearbete för hållbar utveckling 2024.

– Det kändes lite overkligt, säger hon.

Tävlingen Årets bästa gymnasiearbete för hållbar utveckling 2024 arrangeras av Kungliga tekniska högskolan, Landsrådet för Sveriges barn- och ungdomsorganisationer, och stiftelsen Företagsam.

I sitt gymnasiearbete ville Katia Abir Asem visa att utsläpp av växthusgaser inte bara kommer från teknikens värld. Hör henne berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.