En cyklist på en stig i en skog passerar en skylt med nummer 43. Omgivningen består av grönskande buskar och träd, med höstliknande färger i markvegetationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det gäller att ha kraft kvar i skallen, hör Torgny Jeppson om svårigheten med mountainbikeorientering. Foto: SVT

Katrineholm värd för fartfylld orientering – på cykel

Uppdaterad
Publicerad

Med karta på ställ och full fart på pedalerna har de tävlande i helgens Svenska cupen i mountainbikeorientering, MTBO, farit runt i skogarna utanför Katrineholm.

– Sprinten är fler kontroller per kilometer medan långdistansen har svårare vägval, säger Torgny Jeppson, en av funktionärerna under tävlingen.

Över 170 deltagare från Skåne i syd till Ångermanland i norr cyklade runt i skogarna utanför Katrineholm i jakt på kontroller. Men arrangörsklubben, Katrineholms orienteringsklubb, får inte själva vara med i tävlingen.

– De här stigarna känner vi för bra för att vara rättvist. Dessutom jämnar det ut sig i slutändan när deltagande klubbar i cupen delar på arrangemangen, säger Torgny Jeppson.

Vid kontrollerna behöver deltagarna inte stanna utan åker bara förbi

– Man har en enhet som sitter på armen eller fingret och vid varje kontroll finns en mottagare som registrerar om man har kommit nära, säger Torgny Jeppson.

Ingen offroad

Normalt får man inte cykla på elljusspår men för den här tävlingen har man fått dispens på vissa sträckor. De tävlande håller sig på stigarna och kör inte ute i skogen.

– Det finns tävlingar där man får köra i skogen, men enligt de regelverk som finns här så håller man sig på grusytor, asfaltsvägar och stigar, säger Torgny Jeppson.

Huvudklasserna i Svenska cupen är H21 och D21 för seniorer och i år vanns de klasserna av Rasmus Nordgren, Falun och Gabriella Gustafsson, Huskvarna.

”Det är det svåraste med mountainbikeorientering”, hör Torgny Jeppson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.