Foto: Arkivbild

Katrineholmsbo hotades med yxa och brandbomb

Uppdaterad
Publicerad

Fem djurrättsaktivister åtalades i dag misstänkta för flera grova brott mot minkfarmare och deras anhöriga.

Det handlar bland annat om mordbrand, grovt olaga hot, grovt olaga tvång, brott mot griftefrid, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och förberedelse till grov skadegörelse.

Vissa brott ska ha begåtts mot en kvinna i 70-årsåldern i Katrineholm.

Djurrättsaktivister inför rätta

Enligt åklagaren har tre av de åtalade personerna lämnat en yxa och odetonerad brandbomb i kvinnans brevlåda. Därefter ska de ha skickat ett brev till kvinnan och hotat med att brandbomben nästa gång skulle finnas i hennes sovrum.

Gravsten i trädgården

Händelserna ska ha inträffat i april förra året. Månaden därpå ska samma tre personer, enligt åklagaren, ha placerat en familjegravsten i kvinnans trädgård. Gravstenen ska ha grävts upp och flyttats från en kyrkogård.

Syftet ska ha varit att försöka tvinga den äldre kvinnan att få en släkting att återkalla en tillståndsansökan för att starta minkuppfödning.

Åklagaren anser att brotten bör bedömas som grova eftersom de varit del av en systematisk brottslig verksamhet i syfte att påverka handeln med pälsvaror.

– Gruppen har begått flera grova brott riktade inte bara mot minkfarmarna utan även deras anhöriga, i syfte att tvinga verksamheten att upphöra, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

Tillverka sprängmedel

Den 33 sidor långa stämningsansökan består av totalt 22 åtalspunkter.

– Det har varit en omfattande brottslig verksamhet. En av åtalspunkterna är en mordbrand och det finns flera punkter om försök till grovt olaga tvång och hot. Dessutom har två av de misstänkta personerna inhämtat information och anskaffat ingredienser för att tillverka sprängmedel, säger Sofia Karlsson.

Utöver i Katrineholm ska brotten bland annat ha begåtts i Skaraborg, Ulricehamns kommun, Mullsjö kommun och Södertälje.

De misstänkta, som åtalas vid Skaraborgs tingsrätt, är tre män och två kvinnor mellan 21 och 32 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurrättsaktivister inför rätta

Mer i ämnet