Kevin och Julian fann varandra under könskorrigeringen

Uppdaterad
Publicerad

När det allra mesta förändrades fann de tryggheten hos varandra. Katrineholmarna Julian och Kevin blev tillsammans samtidigt som de båda två gick igenom en könskorrigering.

– Jag tror inte att vi hade träffats annars, säger Kevin Karlsson.

”Känt så nästan hela livet”

Både han och Julian Yderbo växte upp som tjejer. Men för några år sedan började de båda på varsitt håll att komma ut som transsexuella.

#minkärlek

– Jag har känt så nästan hela livet. När jag var tio år band jag brösten för första gången. Det kändes som att de inte skulle vara där, säger Kevin.

– Det här med bröst och att man började skilja på tjejer och killar, då kände jag att jag gärna skulle vilja vara på andra sidan omklädningsrummet, säger Julian.

Träffades genom ett ex

De började självmedicinera genom det manliga hormonet testosteron och någonstans där träffades de för första gången. 

– Vi träffades genom Kevins ex, som jag också kände. Hon hörde av sig till mig eftersom att Kevin börjat fundera på trans. Så vi två träffades för att prata och sedan började vi umgås själva, säger Julian samtidigt som Kevin nickar instämmande.

Finns inga bra operationer

Och på den vägen är det. Nu har de varit tillsammans i ett och ett halvt år, bor ihop i Katrineholm och stöttar varandra i korrigeringsprocesserna. Julian har gjort en stor operation i sin process där brösten helt försvinner, men vad gäller könsdelarna får operationen vänta.

– I nuläget finns inga bra alternativ. Den operationen gör så att man får en väldigt liten penis, men då har man känsel. Det andra alternativet är en normal men då finns ingen känsel, säger Kevin.

– Sedan är det inte snyggt heller, den ser inte ut som en riktig mans penis, säger Julian.

”Stöttar varandra”

Att vara transsexuell är i dag en diagnos. Det räknas som ett psykiskt tillstånd där man upplever sig själv vara född i fel kropp, med fel kön. För att diagnostiseras måste man gå igenom en rad olika besök hos psykologer, kuratorer och läkare. När man väl får diagnosen ges hjälp från sjukvården med så kallad könskorrigerande behandling. Det har Julian fått. Kevin är mitt inne i det.

– Vi stöttar varandra väldigt mycket eftersom vi vet vad vi håller på med och vad den andre går igenom. Det är skönt att vara med någon som förstår en, för en gångs skull, säger Julian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#minkärlek

Mer i ämnet