KLara och hennes kompis hoppar käpphäst på en hinderbana.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klara Blomqvist är en del av Strängnäs ridande ungdomsliga som anordnar aktiviteter för de yngre barnen på ridskolan. Käpphästridning är den mest populära. Foto: Oscar Parsmo/SVT

Klara, 13, lär ut käpphästridning: ”Som att ha en egen häst”

Uppdaterad
Publicerad

Käpphästridning är en sport på frammarsch och den har fått ett rejält uppsving bland barn och unga. I Strängnäs märks det ökade intresset.

– Det här är ett sätt att vara nära hästarna hela tiden, säger Åsa Hestner Blomqvist, styrelseledamot i Strängnäsbyggdens ryttarförening.

Käpphästridninig har blivit en allt mer populär sport, främst bland unga tjejer. I juni rapporterade SVT om årets finska käpphästmästerskap, som lockade omkring 2 000 deltagare från 21 olika länder.

– I vår klubb använder vi det mer som en förberedelse inför ridningen, säger Åsa Hestner Blomqvist.

Under lördagen arrangerades Mälaradagen i Strängnäs. 61 lokala föreningar ställde ut och Strängnäsborna fick bland annat chansen att prova på just käpphästridning.

– Alla barnen på ridskolan vill hoppa med käpphäst, de tycker det är jättekul, säger Åsa Hestner Blomqvist.

Bra sätt att lära sig

13-åriga Klara Blomqvist är en del av Strängnäs ridande ungdomsliga. De anordnar aktiviteter för de yngre barnen på ridskolan, och käpphästridning är den mest populära.

– Man kan bland annat lära sig hur man borstar hästen korrekt, så det är ett väldigt bra sätt att starta på om man vill börja rida, säger hon.

I klippet: Se när Klara Blomqvist rider käpphäst under Mälardagen i Strängnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.